Евродепутати от различни партии и държави, представители на Европейската комисия и Европейския съвет обсъждат в Европейския парламент в Страсбург необходимостта от изучаването на тоталитарното минало от учениците в Европейския съюз.

Дебатът е по инициатива на българския евродепутат Андрей Ковачев, който смята, че по този начин младите европейци ще разберат, че популистите и дезинформациите, които се разпространяват, не водят до нищо добро и до устойчиви решения на проблемите.

Упадък на демокрацията в Европа, невиждан никъде другаде по света

Упадък на демокрацията в Европа, невиждан никъде другаде по света

Най-забележителен е упадъкът в Австрия, Грузия, Унгария и Италия

Ковачев смята за изключително важно младите поколения на Европа да получат паметта за 20-ти век, обективно представена, за не бъдат лесна жертва на дезинформационни кампании, на популизъм, за постигането на определени политически цели.

"Има едно изречение на Роналд Рейгън по този въпрос, че свободата е винаги на едно поколение разстояние. След едно поколение много неща се забравят и има риск да се повторят страданията, независимо дали от националсоциализма, хитлеризма, фашизма, болшевизма, комунизма", обяснява той.

Евродепутатът обяснява, че страдания на милиони хора довеждат до идеята в Европа, вместо да се избиваме по бойните полета, е по-добре да сме заедно в един демократичен, свободен Европейски съюз.

"Но тази свобода не е даденост, тази свобода трябва да бъде и защитавана от тези популисти, които предлагат лесни решения на комплексни и трудни въпроси", коментира Андрей Ковачев.

Популизмът завладява Европа

Популизмът завладява Европа

Всеки четвърти европеец гласува за популистка партия, пише "Гардиън"