Евродепутатът от Европейската народна партия Роберта Мецола заяви в "Туитър", че е оттеглила предложението си за поправка в резолюцията за България, съобщи БНР. В него тя твърди, че известен магнат на казина, туризъм и строежи, срещу когото са повдигнати 18 обвинения, финансира продължаващите протести, вероятно визирайки бизнесмена Васил Божков.

Оттеглянето на нейната поправка идва часове преди в Европарламента да започне вота по внесените общо 49 поправки в резолюцията за ситуацията в България, повечето от които целят да смекчат критиките към премиера и правителството,

"Поемете въздух, хора. Групата на ЕНП никога не е казвала или възнамерявала да казва, че който и да било протестиращ в България е платен. Всъщност, повечето от нашите поправки укрепват правото на протести. Разбираме, че въпросното предложение е било обект на неправилна интерпретация и затова го оттегляме", пише Мецола.

Евродепутатът от ЕНП настоява в документа да бъдат добавени случаите с президентските съветници Пламен Узунов и Илия Милушев, обвинени в търговия с влияние и подбуда за извършване на длъжностни престъпления.

"Президентът, който има конституционното задължение да бъде политически неутрален, е взел директна линия на поведение в опозиция на правителството, поискал е неговата оставка и използва протестите като платформа за своята позиция", пише в друга искана от Мецола поправка.

Роберта Мецола предлага текст за отпадане на мониторинга по механизма за сътрудничество и проверка, както и друг, в който да се отбележи, че няма изискване за прозрачност на собствеността на медиите онлайн, а пропуските в регулаторната рамка за тях често се експлоатират от проруски медии.

Българският евродепутат Ангел Джамбазки от партията на европейските консерватори и реформисти е внесъл 9 поправки. В тях настоява да паднат текстовете за отхвърляне от България на Истанбулската конвенция, както и съпътстващата я дезинформация. Евродепутатът и зам.-председател на ВМРО настоява да отпаднат текстове и за речта на омразата срещу малцинствата, която използват много депутати, а имунитетът ги пази от наказателно преследване.

Според културният антрополог проф. Ивайло Дичев поправките в проекторезолюцията, са в посока на различни ценности, които у нас много не обсъждаме - правата на малцинствата, на различните, Истанбулската конвенция. Съпоставяйки ценностите и реториката проф. Дичев каза: "Не можем да си представим в ЕП да се държат речи като в нашия парламент, такава простотия. Все пак там е едно друго ниво".

Правото е философия, тип мислене, а не буквите и запетайките в закона.

Според проф. Дичев в България се надига вълна от граждански сили, които ще променят ситуацията в страната, рано или късно.

"ЕНП подкрепи Бойко Борисов, но ЕНП няма мнозинство в ЕП. Много е вероятно да се тръгне към обвързването на помощите за Covid-19 с върховенството на правото, което се отнася основно за страните Унгария и Полша, но може да засегне и нас - като трета страна, която не изпълнява тази регулация", заяви проф. Дичев.

Според него в интерес на ГЕРБ е да се отиде по-бързо на избори, за да могат да запазят част от своята легитимност.