Утре Европейският парламент ще гласува едно искане до Съда на ЕС в Люксембург за тълкуване на възможността ЕС да ратифицира, за целия ЕС, Конвенцията за защита от домашно насилие или както е по-известна, Истанбулската конвенция. За това сигнализира днес на брифинг лидерът на БСП Корнелия Нинова, а часове по-късно двама евродепутати от ГЕРБ й отговарят с посочването, че реално социалистите в ЕП през цялото време настояват за него.

По думите на Андрей Ковачев отново се вижда огромното противоречие между партията, номинално член на партията на Партията на европейските социалисти, и партията в България, която е на обратното мнение.

От ГЕРБ/ЕНП ще гласуват против искането с аргумент, че има решение на Конституционния съд и е логично българските представители в ЕП да гласуват против искането.

За Ковачев остава големият въпрос защо винаги европейските социалисти натискат за ратификацията, а българският им член ни учат на християнски морал.

Нинова притеснена: Натискат ни за Истанбулската конвенция

Нинова притеснена: Натискат ни за Истанбулската конвенция

ЕП ще гласува резолюция с искане Съдът на ЕС да наложи Истанбулската конвенция за всички членки

"Много обичам, когато бивши атеисти, празнуващи 9-ти септември, сега се правят на много християнски моралисти и сочат някого с пръст", заявява Ковачев.

Той изразява съжаление, че в Бъгария не се е състоял нормален дебат по темата.

ЕС не може по никакъв начин да наложи на България ратификация, където той няма компетенции, успокоява Ковачев. Според него твърденията на Нинова показват и непознаване на процедурите в Европейския съюз.
Няма как Съдът на Европейския съюз да реши Съветът да приеме или да наложи такова решение, когато една страна членка - в този случай България, е заявила, че има конституционен проблем с това и няма как да ратифицира Истанбулската конвенция. Затова всяка предизборна кампания по тази тема е абсолютно неуместна.

Друг член от ГЕРБ/ЕНП, Андрей Новаков също отхвърля предупреждението на Нинова: "Уроци по демокрация, точно от г-жа Корнелия Нинова, няма да получаваме. Ако се е загрижила толкова за българското семейство и за българските деца, да се погрижи партията, в която членува."

Новаков също посочва, че именно европейските социалисти внасят документи, свързани с Истанбулската конвенция.