Български евродепутати обсъждат с граждани приоритетите си за новия мандат на ЕС на форум в НДК. Във фокуса попаднаха темите, свързани с политиката на разширяване на ЕС към Западните Балкани, сигурността, земеделието, модернизацията на селското стопанство, повишаването на жизнения стандарт, приемането ни в Шенген, както и предстоящия избор на нов председател на Европейската комисия.

Основното предизвикателство е затвърждаване на интеграцията. Важно е да не правим стъпка назад към националните егоизми. Това заяви Петър Витанов от БСП (С&Д) по време на дискусията. Като българи трябва да участваме в националните политики и в тях да внедрим националните ни интереси. Трябва да върнем социалните гаранции и социалните защити, за да повишим доверието в институциите, отбеляза той. 

Представиха официално новите ни евродепутати

Представиха официално новите ни евродепутати

Шефът на ЦИК ги призова да защитават интересите на България

Илхан Кючюк от ДПС (Обнови Европа) изрази мнение, че все още има негативна тенденция по отношение на Западните Балкани. Те рано или късно трябва да бъдат интегрирани. За всички тези години не намерихме ясна стратегия как трябва да комуникираме с Щатите, с Русия и с Китай, каза той.

Комисиите по Външна политика и конституционни въпроси в ЕС бяха оглавени от групата на ЕНП. В тях членува Александър Йорданов, според когото поради сериозните разминавания между политическите сили и в самите политически семейства ЕС ще се управлява в рамките на тежък мандат. Сигурността в Черноморския регион и по-специално на остров Крим според него трябва да стане приоритет на Съюза. Да се укротят амбициите на Русия да действа деструктивно на Европа, призова Йорданов. 

Александър Йорданов иска балканските политици по-малко да говорят и повече да работят

Александър Йорданов иска балканските политици по-малко да говорят и повече да работят

Никоя държава в ЕП не можела да постигне интересите си на 100%

Развитието на структурата на селското стопанство попада във фокуса на българските евродепутати, както и инвестициите за повишаване качеството на живот в селските райони. Там липсва инфраструктурно развитие, категорична беше Атидже Алиева-Вели от ДПС

Жалбата на Иванчева за евродепутатите на ДПС няма да стигне до Конституционния съд

Жалбата на Иванчева за евродепутатите на ДПС няма да стигне до Конституционния съд

Тя оспорва оттеглянето на Карадайъ и Пеевски от евролистата на ДПС

Темата беше оспорвана заради Програмата за развитие на селските райони на ЕС и разминаването в ценностите според участниците в дискусията. Те критикуват, че обезлюдяването на селските райони не се дължи на политиката на ЕС, а на българските решения.

Предстои да защитаваме важни национални приоритети по отношение земеделската политика, добави Асим Адемов от ГЕРБ (ЕНП). Той се обяви за ускорено сближаване на директните плащания. Освен това, според него, секторът трябва да се модернизира, но няма как да има модерно земеделие, ако не подготвяме кадри в училищата и университетите. 

Българските евродепутати по комисии в ЕП

Българските евродепутати по комисии в ЕП

Комисиите и подкомисиите самостоятелно ще определят своите председатели

Германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен ще получи подкрепата на Александър Йорданов за председателското място на Европейската комисия. Тя е представител на ЕНП и до голяма степен се изпълнява волята на Лисабонския договор, така че победилата политическа сила да излъчи бъдещия председател на ЕК, каза Йорданов. 

По думите на Петър Витанов по време на изслушването в Европейския парламент фон дер Лайен е дала допълнителни аргументи на онези, които са били разколебани дали да я подкрепят. Той персонално е разочарован от отпадането на системата на водещите кандидати, така наречените Шпиценкандидат. Бих предпочел изборът да бъде отложен за есента, заключи той. 

Това ще доведе обаче до тежка институционална криза, смята Илхан Кючюк от ДПС. За българските граждани този въпрос се решава на тъмно и между няколко държави според него. Урсула фон дер Лайен не е най-лошият кандидат за председателското място. Има своите пропуски, а ние имаме своите очаквания за по-категорични отговори по отношение на данъчната политика в ЕС и позиционирането на ЕС спрямо държави като САЩ и Китай, посочи Кючюк.

От ДПС очакват фон дер Лайен да представи нов механизъм за реформа на Съюза.