Постигането на реален напредък в процеса на европейска интеграция от страна на Северна Македония беше във фокуса на разговора в Брюксел между президента Румен Радев и министър-председателя Зоран Заев, съобщиха от президентството. Договорено бе през следващите дни Заев да направи посещение в София.

По-рано премиерът Зоран Заев заяви, че всички срещи с българския президент Румен Радев са били от полза.

В срещата участваха министърът на отбраната Георги Панайотов и вицепремиерът по европейските въпроси Никола Димитров, министърът на отбраната Радмила Шекеринска и министърът на външните работи Буяр Османи.

Държавният глава подчерта принципната си и последователна подкрепа за европейската перспектива на Република Северна Македония, както и очакването на България този процес да бъде улеснен от пряк и активен политически диалог, чрез който да бъдат разрешени откритите въпроси в двустранните отношения.

Македонският премиер Зоран Заев: Всички срещи с Румен Радев бяха полезни

Македонският премиер Зоран Заев: Всички срещи с Румен Радев бяха полезни

За пръв път Македония участва като пълноправен член в срещата на НАТО

Двамата откроиха позитивния знак в отношенията между двете страни, който държавните глави на България и Република Северна направиха със съвместното си посещение през месец май в Рим и Ватикана за отдаване на почит пред делото на светите братя Кирил и Методий. Изразена бе обща воля за постигането на устойчиви и необратими резултати в изграждането на добросъседски отношения между България и Република Северна Македония, което отговаря на очакванията на гражданите и на двете държави.

Двустранното партньорство в сферата на сигурността и отбраната и възможността за разширяване на сътрудничеството в областта на военното обучение, също беше във фокуса на разговора на Румен Радев и Зоран Заев в Брюксел.

Радев: Готови сме за диалог със Северна Македония

Радев: Готови сме за диалог със Северна Македония

Президентът е в Брюксел за участие в Европейския съвет