Чрез инвестиционни фондове комбиниращи европейско и национално финансиране, България е важен участник в оформянето на силна европейска екосистема от стратъпи. Това коментира еврокомисарят по цифровата икономка Мария Габриел на четвъртото издание на срещата Startup Europe Summit в София и благодари на премиера Бойко Борисов за решаващите стъпки в подкрепа на стартъпите.

Стартъп иновативните компании са в основата на прогреса и за първи път в София събираме над 500 души от стратъп компании, това е едно от най-важните събития в ИТ сектора, обясни тя.

Еврокомисар Габриел изтъкна, че участието на лидерите на Западните Балкани е силно послание за техния ангажимент. Тя вижда вдъхновяващи стартъпи в региона и вярва че ще ги види като участници в реализирането на цифровата програма на ЕС за Западните Балкани. Във всяка една от посетените от Габриел страни се излъчва силно послание за младите хора, за потенциала, за възможностите за развитие на страните.

ЕК дава 2 милиарда евро за киберсигурност

ЕК дава 2 милиарда евро за киберсигурност

Дигитализацията е символ на нещо позитивно, смята Мария Габриел

Стартиращите предприятия в нашия регион са толкова важни колкото с а и в Париж, Лондон, Берлин или Стокхолм, а причината е, че стартиращите предприятия са в основата на нашето време, коментира Габриел.

Еврокомисарят обясни, че става въпрос за ценности, ценности, които са вградени в ДНК-то на стартъпите. Те създават нови бизнес модели, решават проблеми. Професионалистите зад тези компании правят света по-продуктивен, по-устойчив и по-свързан. Смелостта е също в ДНК-то на стартъпа, страха от неуспех не е толкова важен, колкото желанието да се учат от него. Знаем за многото неуспехи на Джак Ма, преди той са утвърди. Амбиция, смелост, риск, вдъхновение, така стартъпите формират част от ДНК-то на модерните икономики, добави Мария Габриел.

Мария Габриел: Дезинформацията руши доверието помежду ни

Мария Габриел: Дезинформацията руши доверието помежду ни

Политическата реклама да бъде прозрачна…

Премиерът Борисов коментира, че Балканите години наред са наричани барутен погреб, "през какви ли не войни и събития не минаха, но бяха и сред първенците по фалшифициране и източване на кредитни карти, хакерски атаки, а това показва, че има огромен потенциал, ние се стремим това да стане градивно".

"Искаме да създадем платформата, с която да дадем възможност на българските граждани, на сръбските, черногорски, македонски, а и на всички останали, защото не делим държавите на Балканите и действително да създадем една мощна балканска цифрова икономика и да дръпнем напред в следващите години", обясни българският премиер.

Той добави, че това е огромна възможност и шанс за кадърните, училите много и знаещите много да станат богати хора и да имат високи доходи. Даваме им възможност да се развият в една сфера, където могат да помогнат на икономиката, бита и целия обществен живот, коментира Борисов.