Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева не разкри личността на новия български еврокомисар, но го определи като "една наистина достойна кандидатура, може би най-силната, която може да предложи България" и се очаква да получи "добър ресор", като вероятността този ресор да бъде дигитализация е "твърде голяма".

Кандидатурата ни за еврокомисар на масата още на първото заседание на МС
Обновена

Кандидатурата ни за еврокомисар на масата още на първото заседание на МС

Юнкер е поискал от Борисов в кратки срокове да излъчим представител в ЕК

По думите ѝ пред БНР, фактът, че вицепремиер ще отговаря за правосъдната реформа, показва че това е от най-важните приоритети за правителството. Аз в никакъв случай няма да се откажа от съдебната реформа, мисля, че тя е една от най-важните реформи. Съгласих се да поема поста на външен министър, защото преди да стана министър на правосъдието, в кабинета на президента Плевнелиев всъщност моята основна задача е била външната политика като негов шеф на кабинет.

Тя оцени наследника си на поста министър на правосъдието Цецка Цачева като "прекрасен професионалист".

Съдебната реформа не е приключила, а подобряването на механизмите на действие е постоянен процес, категорична е тя.

"Отделно от това съдебната реформа изобщо не e само в Министерството на правосъдието. Много погрешно се налага това мнение. Истината е, че има много работа и в МВР", отбеляза Захариева. 

Цачева мотивирана за ускорена съдебна реформа

Цачева мотивирана за ускорена съдебна реформа

Иска и бързо антикорупционно законодателство

По думите ѝ, приоритети на съдебната реформа били наказателното правосъдие, антикорупционният орган и съдебната карта за натовареността на съдилищата и прокуратурите.

Тя уточни, че разбирането, че реформата е "на прав път" ще дойде, когато обикновените хора добият усещане, че получават ефикасно, справедливо и бързо правосъдие, а това няма как да се случи, ако едни съдии и прокурори са претоварени с работа за сметка на други.

Новият антикорупционен закон щял да бъде на основата на предложения от Меглена Кунева, но в новото предложение имало идея за обединяване на различните дейности в борбата с корупцията около вече съществуващ орган - Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество.

По повод скандала около срещата на главния прокурор с бизнесмена Сашо Дончев в офиса на Георги Гергов в ЦУМ тя коментира, че срещите на висшите магистрати с хората не били лошо нещо, но трябвало да бъдат регламентирани и да се случват в прокуратурата.

Новият първи дипломат коментира и българската позиция по отношение на санкциите на ЕС срещу Русия.

"Отношението на България е, че ние следваме политиката на ЕС в този случай. Разбира се, България развива и е готова да развива отношения с Русия на равнопоставеност.

Санкциите, които са от ЕС, са срещу руски граждани, а не срещу Русия, не срещу внос на руски стоки. Русия, като отговор на тези санкции срещу руски граждани, наложи санкции по отношение на вноса на някои европейски стоки, съответно и български. Така, че единственото условие за отпадането на санкции срещу руски граждани е изпълнение на Минските споразумения", отбеляза тя.

Захариева е категорична, че ще продължи политиката да не се назначават дипломати с принадлежност към бившата Държавна сигурност.

Тя коментира и казуса с посланика ни в Турция Надежда Нейнски, която беше извикана у нас преди изборите през март.

"Нашият посланик да се извика на консултации в България всъщност беше с цел да се покаже на Република Турция, че опитите за намеса в предизборна кампания са меко казано неприемливи за България. Тя не е била извикана, защото българското Външно министерство си е мислило, че тя не се справя добре.

Трябва наистина да запазим добросъседските отношения с Република Турция. Надявам се след проведения референдум нещата там да се успокоят.

Българският национален интерес предполага стабилност в Република Турция, добри междусъседски отношения, тясно сътрудничество не само в икономическата част, но и по отношение на миграцията, по отношение на сигурността", изтъкна външният министър.