От Министерство на земеделието и храните излизат със специална позиция след решението на Върховния административен съд, с което не се приема да се разгледа обжалването от страна на БАБХ на решението на първа инстанция, с което реално не се позволява разтрогването на договора с "Евролаб". Съдът взима това решение заради ненавреме платена държавна такса.

МЗХ изрично уточнява, че определението на съда касае само физическото стопанисване на помещенията от фирмата, като то не се отразява на извършвания официален контрол от БАБХ на ГКПП "Капитан Андреево".

Христо Вълчанов: "Евролаб 2011" няма да се върне на "Капитан Андреево"

Христо Вълчанов: "Евролаб 2011" няма да се върне на "Капитан Андреево"

Полагат се усилия да заработи държавната лаборатория

Също така изрично се посочва, че всички проби ще продължат да се вземат единствено и само от БАБХ, а лабораторните изследвания ще продължат да се извършват единствено и само Централната лаборатория за химични изпитвания и контрол към БАБХ.

Товаро-разтоварната дейност също ще продължи да се извършва единствено и само от БАБХ.

В обявената преди дни обществена поръчка за изграждане на държавна лаборатория за нуждите на официалния контрол от БАБХ на ГКПП "Капитан Андреево" няма предварително определени помещения за дейността и няма да се повлияе от това съдебно определение.

"Още веднъж искаме да подчертаем, че определението не връща фитосанитарния контрол в ръцете на частна фирма, връща само наетите от частна фирма помещения", посочват от МЗХ.

Преди това от БАБХ също разпространиха позиция, в която по-лаконично се заявяваше същото.

Припомняме, че миналата година от от "Продължаваме промяната" внесоха сигнал до ДАНС във връзка с възможно престъпно бездействие на Агенцията по храните. В него се посочваше именно неплащане на държавна такса за въпросното дело. В същия ден Христо Вълчанов бе освободен от поста, който бе зает от Иван Шиков. Министърът на земеделието Явор Гечев твърдеше, че причината не е делото, а бавна работа, като пред Би Ти Ви показа платежно за таксата, което обаче не е признато от съда. Христо Вълчанов наследи на поста назначения преди това Христо Даскалов.

Хаос заварил служебният кабинет на Капитан Андреево
Обновена

Хаос заварил служебният кабинет на Капитан Андреево

Правителство си приписва заслугите за внасяне на ред на пункта, пък смята Иван Христанов от ПП

Докъм май 2022 г. "Евролаб 2011" извършваше едновременно товаро-разтоварна дейност на пункта, изпълняваше функциите на оператор по товарите и изследваше храните. Кабинетът на Кирил Петков отне от "Евролаб 2011" дейността по фитосанитарния контрол на най-големия граничен пункт в Европа, изпращайки пробите към държавна лаборатория в София. До този момент пробите се извършваха в лаборатория на границата, наета с 10-годишен договор в края на 2021 г. с договор, подписан от временно изпълняващия длъжността директор Николай Роснев, назначен при управлението на ГЕРБ. Договорът е подписан въпреки забрана на тогавашния министър на земеделието Иван Иванов, тъй като в същия ден Христо Даскалов встъпва в длъжност. Отстраняването на Христо Даскалов като шеф на БАБХ бе съпроводено с подозрения, че реално представлява връщане на близки до ГЕРБ хора на власт, както и връщане на "Евролаб" на най-големия и натоварен граничен пункт.

Държавата си взе обратно "Златния гьол"

Държавата си взе обратно "Златния гьол"

Дезинфекцията на "Капитан Андреево" се поема от държавна фирма, обяви Явор Гечев