"Европа не може да приеме всички бежанци и трябва да се откаже от културата на каненето, на: "Добре дошли". Затова са нужни конкретни мерки".

Това заяви вътрешният министър на Австрия Йохана Микъл-Лайтнер по време на съвместен брифинг с българския си колега Румяна Бъчварова след проведен форум за сигурността в София.

По-рано днес вътрешният министър Бъчварова откри двудневна конференция за сигурността в рамките на българското председателство на Залцбургския форум. Понастоящем в него участват девет централно и източноевропейски държави - Австрия, България, Хърватия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Словения.

"Ние си поставихме обща цел да намалим миграционния натиск в Югоизточна и Източна Европа", сподели Лайтнер, допълвайки, че нито една държава не може да се справи сама с предизвикателствата.

Разработена била концепция за съюз срещу нелегалната миграция. През утрешния втори ден на конференцията, когато са поканени и страните от Западните Балкани, ще бъдат обсъдени мерки за борба с каналджийството.

Австрийският вътрешен министър похвали Бъчварова, определяйки я като политик, който бързо и по същество се справя с въпросите.

„Трябва да гарантираме сигурност, да се борим срещу каналджиите и да дадем отпор на екстремизма", убеден е силовият министър на Австрия. Според нея трябва да се прави разлика между наистина нуждаещите се от закрила и останалите. Лайтнер е на мнение, че политиката за предоставяне на убежище може да е успешна, само ако е успешна и политиката за връщане на тези, които не се нуждаят.

Австрия, по думите й, е не само транзитна страна, а и цел. Над 500 000 души от началото на септември са преминали през Австрия. "Освен Германия и Швеция, сме най-натоварени", подчерта Лайтнер.

Тя обясни, че страната не може да се справи с всички заявления за получаване на убежище. Женевската конвенция е дефинирала кой трябва да получи закрила. "За щастие не трябва ние, политиците, да взимаме тези решения, а независими служби и съдилища", смята Лайтнер.

По думите й, чрез горещите точки ще може да се разбере какви хора идват в Европа - кои са легални и кои не. От една страна, бежанците не трябва да изминават опасен път по море и гори, а от друга - щяла да отпадне възможността на каналджиите да печелят пари.

Терорът вече е пристигнал в сърцето на Европа, но не за първи път, а за още един път, констатира австрийският вътрешен министър. Затова специалистите по сигурността на отделните страни трябвало да обединят знанията си. Координацията на европейско равнище по отношение на полицията функционирала много добре, но не функционирал добре обменът на информация.

Австрийският министър изтъкна, че обменът на информация предполага доверие и е много важно спазването на защитата на данни. Тази защита обаче не трябва да означава защита на извършителите, убедена е Лайтнер.

Необходима била и комуникационна стратегия по отношение на хората, търсещи убежище, която да послужи като инструмент за пресичане на радикализирането. Това е ключова задача и според Бъчварова.

По време на председателството България работела активно с останалите страни - членки на Залцбургския форум на различни нива и особено на оперативно ниво. От юли насам са обсъждали темите за полицейското сътрудничество, обмен на информация за трафикантите и противодействие на каналджийството.

На 2 и 3 декември предстои конференция за обмена на информация в ситуация на природни бедствия и пожари.

Във връзка с въпроса за преструктурирането на бюджета на МВР Бъчварова изтъкна, че няма време за отлагане на въпроса, предвид етапа, на който се намира проекта.