Парламентарният шеф Росен Желязков се срещна с част от българските представители в ЕП. Повод за срещата са важните теми за страната и европейския поглед за перспективите пред страната. За него основен проблем е стабилизиране на публичните финанси, приемането в Шенген, проектите по ПВУ и оперативните програми.

Оценявам ролята на ЕП, посочи още председателят на законодателния орган. В момента сме в много динамичен и важен етап, каза още Желязков. Очакванията на обществото са стигнали до своя предел на търпимост, заяви той и сподели вярата си, че ще имаме евроатлантическо управление. Следващата седмица ще бъде важна, каза още Росен Желязков. Последните две години нанесоха сериозни имиджови щети за страната ни, по думите му. От лидер на Балканите сега се надяваме да не ни разделят от Румъния за Шенген.

Редовно правителство дава живот на парламента, категоричен бе председателят на НС. Той се надява на сериозно мнозинство, за да се отвори конституционния дебат. Пред българския парламент предстоят сериозни законодателни инициативи, по думите му.

Христо Иванов държи да се говори за кабинет, подкрепя идеята на ГЕРБ за сваляне на Гешев

Христо Иванов държи да се говори за кабинет, подкрепя идеята на ГЕРБ за сваляне на Гешев

Но да има реална промяна

Андрей Ковачев от ЕНП видя лъч надежда да се състави правителство в България. Изоставянето на страната ни бързо трябва да бъде наваксано, според него, а Мария Габриел ще влезе в летящ старт в темите за Еврозоната, Шенген и стабилизиране на макроикономическата ситуация. България много изостава, притеснен е Ковачев. Няма доверие към страната ни заради невъзможността да съставим правителство. А страните от ЕС гледат с голяма надежда да имаме редовна власт.

Илхан Кючюк от Обнови Европа изтъкна, че Европа и България много са се променили в последните години. Европейските ни партньори очакват да сме компетентен партньор в Европа. Той алармира за опасността България да бъде отделена от Румъния за Шенген. Затова и трябва да се положат всички усилия. За Кючюк има необходимост за взаимодействие между изпълнителна и законодателна власт заедно с дипломатите. Знаем кои са проблемите, подчерта евродепутатът. Той постави въпроса за Западните Балкани. Кючюк посъветва Росен Желязков да покани председателя на ЕП в България. Той му отговори, че такава покана вече е отправена. Среща ще има, ако има парламент.

Петър Витанов от групата на социалистите изтъкна, че диалогът е изключително важен. Той призова родните законодатели да използват всички възможности за засилване на парламентаризма. Витанов похвали кандидатът на ГЕРБ за министър-председател на България. В ЕП нашите евродепутати не се делили, по думите му. Винаги съумявали да излязат с единна позиция. И той пожела страната да излезе от политическата криза.

За Радев е важно да има кабинет, но и да се приемат законите и бюджетът

За Радев е важно да има кабинет, но и да се приемат законите и бюджетът

Президентът настоява за модернизация на армията