Доста сме изостанали - Европа е извън десетката в сферата на суперкомпютрите. Това констатира министър-председателят Бойко Борисов по време на Международна конференция на тема: "Формиране на дигитално бъдеще на Европа: Високопроизводителни изчисления за научни и промишлени приложения".

Борисов изрази удовлетворение от намерението на ЕК да инвестира 1 млрд. евро в тази сфера. "Доста безнадеждно на пръв поглед сме изостанали, но пък в тази сфера със своите традиции, защото виждате от Джон Атанасов до десетките български деца, които печелят и се връщат от олимпиади в света с медал - имаме огромен потенциал. Така че с отделените средства, с тези регионални центрове, с тези мощни процесорни системи, които ще бъдат изграждани и ние имаме опит в това, с водещото начало на Германия, Франция като високотехнологични нации, можем да се обединим и да се върнем обратно до 4-то място, където сме били - сега сме извън десетката. Следващите години нациите, континентите, държавите, икономиките, които разполагат с такива суперкомпютри - рязко ще надминат останалите", заяви министър-председателят.

Европейски учени и МСП с достъп до суперкомпютрите до 2020 г.

Европейски учени и МСП с достъп до суперкомпютрите до 2020 г.

Да заложим на още по-конкурентоспособни и иновативни услуги, защото те ще ни върнат на картата, обяснява Мария Габриел

Българският еврокомисар Мария Габриел от своя страна благодари на министър-председателя за това, че декларира готовност на страната да участва в постигането на общата европейска цел - придобиването на суперкомпютър.

"Петата индустриална революция е тук - тя няма аналог в човешката история. Нейните мотори са свръхмощните компютри и свръхбързите глобални цифрови мрежи и техните приложения. Ако не вървим с нейния ритъм, Европа рискува да изостане от своите конкуренти от други континенти", посочи Габриел.

В експозето си пред участниците във форума Габриел изтъкна българския принос за развитието на изчислителната техника и имената на учени като Джон Атанасов, Ангел Ангелов, Любомир Илиев и Кирил Боянов.

ЕК инвестира 1 млрд. евро в суперкомпютър

ЕК инвестира 1 млрд. евро в суперкомпютър

9 от 10 европейци искат да знаят за какво се използват личните им данни

Габриел отбеляза значението на високопроизводителните изчислителни технологии за развитието на индустрията, науката и за връщането на Европа на лидерски позиции в тази област. Особена загриженост Габриел изрази относно запазването и развитието на човешкия капитал и кадри. По думите й съществува риск - те да се преместят там, където има достъп до високопроизводителни изчислителни технологии, тъй като в момента за обработката на научните резултати Европа ползва чужди изчислителни машини.

"Днес нашите конкуренти като САЩ и Китай напредват, инвестирайки огромни средства в технологии с над ексафлобс и суперкомпютри. В Европа нямаме изчислителна мощност, която да съответства на нашия икономически потенциал. Днес нито един от първите десет суперкомпютъра не се намира в ЕС. Ние ползваме около 30% от ресурсите на високопроизводителни изчислителни ресурси по цял свят, но нашата индустрия осигурява едва 5% от технологията", констатира Габриел.

Габриел изтъкна, че 16 страни споделят стремежа за придобиване на суперкомпютър. "Те са се ангажирали да инвестираме заедно и работят в съвестното ни предприятие Euro HPC. Изграждане на интегрирана инфраструктура от световна класа за изчисления и данни. Уверена съм, че още много други страни ще се присъединят. Тази инициатива - изграждането на цялостната европейска екосистема за европейски изчислителни технологии и големи обеми от данни, включва три основни цели - да купим машините, да ги използваме и да използваме за това изцяло европейска технология."

Мария Габриел: България може да стане регионален лидер откъм цифровизацията

Мария Габриел: България може да стане регионален лидер откъм цифровизацията

ЕК започва консултации за борба с фалшивите новини

Габриел посочи, че вече е избран консорциум European Processor Initiative - нов процесор с драстично по-добри показатели, това ще направи възможно ключовите компетенции в проектирането на висококачествени чипове да останат в Европа. HPC процесорът ще бъде в основата на развитието на нашите бъдещи exaFLOBS машини, като това ще подкрепи растежа на големи индустрии като автомобилостроенето. За мен е от изключителна важност да продължим да работим, заедно с българското председателство за приемане на идеята ни за изграждане на пилотни центрове за компетентност и върхови постижения.

Габриел заяви, че очаква решението за предприятието Euro HPC ще бъде взето до края на годината. По думите й придобиването на тази технология би позволило напредъкът в борбата с болести като рака, диабета, автоимунните заболявания.

"Ако не действаме сега, данните произведени от европейските изследователски центрове индустрията да бъдат обработвани извън Европа. По този начин ще ставаме все по-зависими от външни за Европа изчисления. Това носи риск европейските изследователи да се преместят там, където има достъп до високопроизводителни изчислителни технологии".

"Euro HPC - изисква солидни инвестиции. Нашият план за 2019 - 2020 да инвестираме над един милиард евро, заедно с държавите членки. Те следва да подкрепят развитието на две exaFLOBS машини и няколко суперкомпютри от среден клас. Предвижда се и развитието на първата смесена квантова интегрирана инфраструктура в Европа, свързаност на центровете да компетентност по високопроизводителни изчислителни технологии.

Фейсбук и Гугъл стават твърде големи, за да се управляват, предупреждава Макрон

Фейсбук и Гугъл стават твърде големи, за да се управляват, предупреждава Макрон

Технологичната революция всъщност е политическа революция

Габриел обясни, че от една страна е разширяване на използването на технологията HPC - от друга преодоляване на пропастта в цифровите умения. "Центровете ще работят на местно ниво, ще осигуряват знания и умения на малките и средни предприятия", увери еврокомисарят ни.

"Длъжни сме да направим така, че във всеки регион да има достъп до такава експертиза. Това е начин да се справим с недостига на обучени технически кадри", каза още Габриел.

По думите й в момента има свободни над 350 хиляди работни места в рамките на ИКТ технологиите в рамките на съюза. През 2020 г. те ще бъдат 500 хиляди.

"През май ще предложа амбициозна цифрова програма за Европа. Програмата ще заложи на взаимодействието на високопроизводителните изчислителни технологии с други цифрови приоритетите като изкуствен интелект, киберсигурността, цифровите услуги и цифровите умения", заяви още Габриел.

Путин предрече: Лидерът в изкуствения интелект ще е владетел на света

Путин предрече: Лидерът в изкуствения интелект ще е владетел на света

Прогнозира, че бъдещите войни ще бъдат водени от безпилотни самолети