Европейските учени и малките и средни предприятия ще имат достъп до суперкомпютрите. Това увери еврокомисарят по цифрова икономика след откриването на Международна конференция на тема "Формиране на дигитално бъдеще на Европа: Високопроизводителни изчисления за научни и промишлени приложения".

Еврокомисар Мария Габриел изтъкна, че изчисленията и симулациите ще бъдат достъпни като изчисления за малките и средни предприятия, които ще трябва да вложат своите данни, за да се възползват от тях.

Тя припомни, че 99% от фирмите в Европа са малки и средни. Същевременно за последните 10 години, две трети от работните места са създадени именно в тях.

Достъпът ще става чрез изграждането на мрежа от регионални центрове за върхови постижения и компетентности. Според еврокомисар Габриел България може да бъде регионален лидер и да участва активно в ползването на HPC технологиите.

Мария Габриел: България може да стане регионален лидер откъм цифровизацията

Мария Габриел: България може да стане регионален лидер откъм цифровизацията

ЕК започва консултации за борба с фалшивите новини

Относно първоначалната инвестиция, Габриел обясни, че 486 млн. евро са от ЕК , а останалите са от държавите-членки - 16 на брой, сред които и България. По думите й центровете за компетентност са място, което е израз на доверие в конкретната държавата, в която се намират. Разполагането на такъв център ще носи послание за стабилност, признаване за опит, тъй като центърът ще има възможността да обучава кадри и да създава добавена стойност за нови услуги и нови продукти.

"Нашата цел е тези центрове да бъдат обединени в мрежа. Такива ще има във всяка област на ЕС. Тук говорим за дигитални инфлационни хъбове, но центровете за върхови постижения и компетентности ще са звеното, което ще координира, ще задава модела, по който ще се работи", обясни Габриел.

Амбицията е първият суперкомпютър с вложена европейска технология да е на разположение на европейските граждани до 2020 г. "В рамките на четири години да се върнем сред първите три водещи сили в суперкомпютрите", коментира Габриел изходната позиция на Европа - извън първите десет . Ползването на подобен тип изчисления би позволило бързата симулация и предвиждане устойчивостта и ефективността на ползвания бизнес модел, вземането на управленско решение или развитие на персонализираната медицина. Ще позволи всеки научен изследовател да има достъп до постиженията на другите.

Европа и България да се върнат в топ 10 на суперкомпютрите, обнадежден Борисов

Европа и България да се върнат в топ 10 на суперкомпютрите, обнадежден Борисов

Приоритетите са изкуственият интелект, киберсигурността, цифровите услуги и цифровите умения, коментира Мария Габриел

"Така че, да не преоткриваме топлата вода, а въз основа на постиженията ни европейско ниво, да заложим на още по-конкурентоспособни и иновативни услуги, защото те ще ни върнат на картата", уверена е еврокомисарят ни.

Заместник-министърът на образованието проф. Иван Димов обясни, че визията на българското председателство е за прагматичен, ефективен ЕС, осигуряващ повече просперитет и сигурност на своите граждани. "По-иновативен и конкурентоспособен съюз, определящ стандартите на растеж и заетост, отговарящи на един все по-дигитален свят", каза той.

Заместник-министър Димов коментира, че за сега единственият проект, който осигурява достъп на български учени до изчисления на суперкомпютрър е проектът PRIZE. По думите му съвместните усилия с партньорите от Западните Балкани ще допринесат за увеличаване на достъпа на нашите учени до международни изследователски мрежи, по-голямо транснационално финансиране, ефективна способност на научните изследвания за постигането на по-добри резултати.

Цифровизацията да е в полза на хората, призоваха Мария Габриел и македонски министър

Цифровизацията да е в полза на хората, призоваха Мария Габриел и македонски министър

Дигиталните знания могат да интегрират по-бързо Западните Балкани в Европа

Сред приоритетите, които Димов открои са: създаване на подходящи условия за развитие на цифровите мрежи и услуги и по-добър достъп до тях, развитие на динамична цифрова икономика и увеличаване на потенциала й за растеж, подобряване на цифровите умения, осигуряване на висококачествени електронни услуги за бизнеса, гражданите и държавното управление, насърчаване на сигурна кибернетична екосистема, интернет управление.