"Днешната среща има една отправна точка и тя е висока оценка за свършеното досега от премиера Борисов и премиера Заев. Знаем, че Западните Балкани са част от Европа, знаем, че искаме да изпълним перспективата им за европейска интеграция с конкретика и в този контекст срещата беше ползотворна".

Това заяви българският еврокомисар Мария Габриел след среща с македонския министър на информационното общество Дамян Манчевски.

"С министър Манчевски разговаряхме как цифровизацията може да доведе до ново измерение близо до хората, до институциите", добави тя.

Мария Габриел: Председателството ни ще води и темата за киберсигурността

Мария Габриел: Председателството ни ще води и темата за киберсигурността

80 от 500 млн. европейски граждани никога не са ползвали интернет

"Искаме в този процес те да носят полза. Да направим така, че максимален брой хора да имат повече цифрови умения и знания. Да позволим на фирмите ни да се цифровизират. Да привлечен към ИТ сектора, хората които не са специалисти", заяви Габриел.

Тя съобщи, че с Манчевски са разговаряли за достъпността на цифровите услуги, киберсигурност, възможност за широколентово покритие, перспективи пред предприемачите.

Изживяваме уникален исторически момент, в който Западните Балканите са високо в дневния ред на ЕС.

Дамян Манчевски заяви, че дигиталните знания могат да бъдат механизмът, чрез който Западните Балкани да се интегрират към Европа много по- бързо.

Признаване на електронни подписи за страните от Балканите е една от инициативите, по който ще се работи, уточни още той.

Мария Габриел: Проект за безплатен интернет в Европа стартира февруари

Мария Габриел: Проект за безплатен интернет в Европа стартира февруари

2020 г. ще има недостиг на половин милион IT специалисти