Инициативата на ЕС за безплатен безжичен интернет стартира февруари. Това заяви еврокомисарят Мария Габриел в ефира на Нова.

Габриел обясни, че от инициативата ще могат да се възползват и български градове и села. Проектът обхваща до 8 хил. общини в Европа.

"Имаме 120 милиона евро бюджет. Нашата цел е безплатен интернет на обществени места за между 6 и 8 хиляди общини в цяла Европа", информира българският еврокомисар. Изборът на локацията ще бъде на самите общини, които ще могат да преценят кои са най-значимите за тях места, за които ще искат безплатна интернет връзка. Договорът ще е със срок 3 години стана ясно от думите й, а плануваният формуляр за кандидатстване ще бъде изключително опростен, добави еврокомисарят ни.

Габриел коментира и недостига на IT специалисти. "Нашите данни показват, че в момента имаме недостиг от 300 хиляди IT специалисти. А до 2020-а година недостигът ще бъде половин милион", обясни Габриел и допълни, че не става дума само за програмисти, а изобщо за всички, които имат цифрови умения.

Еврокомисарят по цифровата икономика и цифровото общество засегна и фалшивите новини.

"Фалшивите новини не са нов феномен, те съществуват от античността", обясни тя и акцентира, че проблемът при тях е свързан с мащабите, които могат да заемат. Те не са технологичен, а по-скоро политически проблем, смята еврокомисарят.

Габриел натърти на нуждата от медийно образование. "Имаме нужда да работим и с научните изследователи, ние не знаем как работи алгоритъма". Еврокомисарят беше категорична, че не става дума за цензура или за министерство на истината, а за информиран избор.