"По време на председателството от нас се очаква да бъдем лидери", заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред БНТ.

Дончев акцентира на това, че трябва да сме способни да разбираме както проблемите на държавите от Източна Европа, така и големите, стари държави членки.

Станишев: Македония показва желание да работи с България

Станишев: Македония показва желание да работи с България

Високо оценявам политическата воля на премиера Заев

По повод тежкия път София-Скопие, вицепремиерът обясни, че не е единствения проблем, но ако има друг път, това определено ще благоприятства отношенията ни със Македония.

"Европа изглежда по един начин, когато я гледаме от Франкфурт. Друго е като я гледаме от долния десен ъгъл", изтъкна Дончев.

Според него е най-добре да започнем от пътната инфраструктура. Той обясни също относно предстоящото споразумение с Македония, че то не може да бъде крайният фактор.

Зоран Заев твори история: Вече няма проблем да се наречеш българин в Македония

Зоран Заев твори история: Вече няма проблем да се наречеш българин в Македония

"Гоце Делчев и Яне Сандански са личности от нашата обща история"

"Няма как да стане само с една транспортна връзка", поясни относно развитието на отношенията със съседката ни Дончев. Според него сътрудничество в сферата на спорта и културата ще сближат много народите ни.

Друго, което Дончев отбеляза е, че не е приемливо да говорим толкова скъпо в роуминг на 20-30 км от границата. Условията на роуминга в Македония ще бъдат обсъждани днес на Министерски съвет.

За членството на държавите от Западни Балкани в ЕС, Томислав Дончев обясни, че е несериозно да се каже, че ще бъдат приети 2023 г. например. Вицепремиерът обаче изтъкна важността една държава да има перспектива и това е, към което се стремят. Да може да бъде казано, че по постижения по стъпки, членството е възможно.,