Всички вече сме приятели, включително българи и македонци. Вече няма проблем да се неречеш българин в Македония. Това обяви премиерът на Македония Зоран Заев в интервю за БиТиВи от македонския град Струмица. 

По думите му, исторически личности като Гоце Делчев, Яне Сандански и др. са личности от нашата обща история, общата история на България и Македония. В тази връзка той увери, че е демократ и че почитането на героите е универсално демократично право. Той осъди стореното от Миленко Неделковски, който натроши с кирка паметната плоча на Каймакчалан, почитаща загиналите български воини през Първата световна война.

"Мнозинството от македонците осъдиха действията на Миленко. Това е акт на злосторство", отсече Зоран Заев и подчерта, че "тези неща не трябва да разделят. Кавгите носят само бедност".

Той натърти, че Македония и България са искрени приятели, дори съюзници.

Запитан от водещия Антон Хекимян дали ако живее в Македония и каже, че е българин, ще има ли проблем, ще има ли проблем да бъде нает на работа в държавната администрация, Заев увери, че нямало да има абсолютно никакъв проблем, увери, че има българи на всички нива в партията му (Социалдемократическия съюз на Македония), на всички нива в държавната администрация на Македония. 

Заев увери, че много работи са се променили, откакто той е станал министър-председател на Македония. Най-важната промяна, по думите му, е свободата и зачитането на правата на човека.

"Македония вече е приятел с всичките си съседи, колко бързо могат да се променят нещата. С Албания и Косово имаме отлични отношения. С България сме съюзници. С Гърция сме големи приятели", коментира премиерът на Македония.

Той увери, че при следващото преброяване на населението в Македония ще има и графа "българин".

Заев подчерта, че хората от двете страни на границата между България и Македония са близки, имат общ бизнес. 

Договорът за добросъседство с Македония влиза в парламента

Договорът за добросъседство с Македония влиза в парламента

Очаква се разширяване на транспортните връзки и комуникациите

На въпрос защо ВМРО-ДПМНЕ атакуват яростно договора за добросъседство между България и Македония, Заев коментира, че лидерът на бившата управляваща партия Никола Груевски не знаел какво иска, тъй като договорът е бил подготвен при управлението на ВМРО-ДПМНЕ, а той само е сложил подписа си върху него.

Светът има обща история, не само Македония и България. Надяваме се да ратифицираме договора до края на годината", посочи той.

Запитан за обвиненията, че е предал интересите на Македония, Заев отговори, че македонците не са изгубили нищо от договора за добросъседство с България, такива договори сключвали много държави.

Антон Хекимян провокира Заев, задавайки му повечето от щекотливите въпроси, които са се наслоили през годините в отношенията между България и Македония.

Запитан изкуствено ли е създаден македонският народ, Заев отговори, че всеки народ има правото да се самоопределя. На въпрос в Македония историята пренаписвана ли е, преиначавана ли е, той изтъкна, че това бил вечен въпрос, като подметна, че цар Самуил не се е наричал нито българин, нито македонец, а се е наричал "син на Господ".

По отношение на временното администриране на македонските земи от правителството на България в периода между 1941 и 1944 г., което в учебниците по история на Македония се определя като "фашистка окупация", Заев се измъкна дипломатично, като отбеляза, че се надява от тамошните учебници постепенно да отпадне, че България е била "фашистки окупатор" на Македония. Той даде пример, че е било изтрито от учебниците, че дадена македонска личност е била убита от "български фашистки куршум", като вече пишело само "фашистки куршум".

Той коментира, че за фашизма не могат да бъдат винени България, Германия или Македония. 

В Македония одобриха албанския като втори официален език

В Македония одобриха албанския като втори официален език

66 срещу 41 депутати гласуваха в подкрепа на законопроекта

Относно одобряването на албанския език като втори официален език в Македония, Заев увери, че Македония е модерна многоезична държава, така че и албанците, както и българите, могат да си говорят на майчин език. "Езикът е средство да се разбираме", философски заключи той.

Запитан с Гърция как ще се разберат за името на Македония, той посочи, че и двете страни трябва да отстъпят по темата. Давайки пример с отношенията с Бойко Борисов и че когато възникне проблем, той се решава между двамата на четири очи, той посочи, че това може да се случи и с премиера на Гърция Алексис Ципрас. 

Свързването и разширяването на пътищата между България и Македония трябва да е приоритет, отсече Заев.

На въпрос дали хората, които са градили политика на конфронтация и на омраза, визирайки Груевски и компания, ще бъдат наказани, премиерът на Македония изтъкна, че ще има независима съдебна процедура, като се надява това да не се повтаря повече. Той увери, че няма да е като Груевски и да се обажда на съдии, за да им диктува присъди

"Груевски ще отговаря за всички престъпления. Няма по-важно нещо от правдата", подчерта Заев и увери, че срещу ВМРО-ДПМНЕ няма да има политическа саморазправа. 

За него проектът за "наводняването" на центъра на столицата Скопие с паметници, възпяващи историята на Македония до времето на Александър Македонски, е символ на корупцията на ВМРО-ДПМНЕ. "В Македония се строеше барок, за да ни върнат в Средновековието", отбеляза Заев и коментира, че мнозинството от македонците искат да виждат по-модерно бъдеще.