Европейският парламент одобри Илиана Иванова за еврокомисар.

Решението беше взето с 522 гласа "за", 27 "против" и 51 "въздържал се". В пленарната зала в Страсбург присъстваха 600 евродепутати. 

Иванова поема поста на еврокомисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.

По-късно в изявление пред медиите Илиана Иванова уточни, че има още една стъпка преди да поеме поста - следващата седмица решението трябва да бъде официално одобрено и от Европейския съвет. Очаква се това да се случи на 18 или 19 септември.

По отношение на нейния ресор - иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта, Иванова припомни, че има около 100 млрд. дефицит годишно във финансирането на иновациите в Европа спрямо таргета за 3% от БВП. България е в дъното на класацията, но се правят усилия, увери Иванова. Тя гарантира, че ще работи предприетите мерки да започнат да дават резултат, с което да се подпомогнат българските научни изследователи и университети.

Бъдещият еврокомисар коментира и помощта от ЕК след наводненията по Южното Черноморие. Има възможност да бъдат дадени и средства за издирвателни операции, за отпускане на медицински екипи, оборудване и лекарства, по молба на страната ни.

По отношение на подкрепата за Украйна, Иванова разкри, че ще се работи по откриване на офис на "Хоризонт Европа" в Киев. Това е очаквано и израз на нашето сътрудничество, допълни тя.

Илиана Иванова благодари на евродепутатите, на българската делегация и на всички оказали съдействие в подготовката й.

По-късно чрез фейсбук профила си лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пожела "на добър час" на Илиана Иванова.

"Огромната подкрепа, която получи кандидатът на ГЕРБ за български еврокомисар, е оценка за нейния професионализъм и за работата на партията в европейските институции", изтъкна Борисов.

Припомняме, до избирането ѝ се стигна, след като миналата седмица комисиите одобриха кандидатурата ѝ.

Иванова запазва ресорите на Мария Габриел "Наука, младеж, образование и култура" и въпреки малкото време, с което разполага, си постави реалистична програма по приоритети.

Откакто България е член на ЕС, нашите еврокомисари са винаги жени, а половото равенство е приоритет в европейските институции.

Евродепутатите останаха доволни от думите на Илиана Иванова

Евродепутатите останаха доволни от думите на Илиана Иванова

Кристиян Бушой: Одобрението на българската кандидатура вече е може би формалност.