След изслушването на Илиана Иванова, кандидатът на България за еврокомисар по иновациите, научни изследвания, култура и младежта, което продължи около час и половина, председателите на ресорните комисии по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE) и по култура и образование (CULT) дадоха кратък брифинг пред медиите, споделяйки впечатленията си от българската кандидатура за еврокомисар. Изслушването се проведе в сградата на ЕП в Брюксел.

Шефовете на двете комисии Кристиян Бушой и Сабине Верхайен изразиха силно задоволство от представянето на българския кандидат.

"Много сме доволни колко навътре е в материята и затова, че показа огромно познание в сферата. Отговаряше на въпросите по много добър и адекватен начин", похвали Иванова Сабине Верхайен.

Бъдещата ни еврокомисарка с амбиция да направи Европа световен лидер в иновациите

Бъдещата ни еврокомисарка с амбиция да направи Европа световен лидер в иновациите

Тя беше изслушана на съвместно заседание на две ресорни комисии в ЕП

Кристиян Бушой пък на свой ред изрази лично мнение - одобрението на българската кандидатура вече е може би формалност.

"Нуждаем се от силен комисар. Работихме прекрасно с предишният такъв - Мария Габриел. Говоря в лично качество, но съм убеден за срещата с координаторите, на която трябва да вземем решението си, убеден съм, че г-жа Иванова ще е прекрасен еврокомисар", каза той.

На свой ред в кратко изявление без възможност за журналистически въпроси самата Иванова благодари на колегите си от Европарламента и на българските медии за търпението да се изчака няколко месеца формално да започне същината на изборната процедура.

"Очакваме сега решението на координаторите, надявам се, че ако бъда избрана, ще работя неуморно, с всички сили, в този кратък оставащ мандат да изпълня със съдържание поста и да допринесем максимално за постигането на целите", заяви тя.

Правната комисия на ЕП единодушно одобри кандидатът ни за еврокомисар

Правната комисия на ЕП единодушно одобри кандидатът ни за еврокомисар

Не е установен конфликт на интереси при документите на Илиана Иванова

Какво предстои като процедури оттук нататък - веднага след изслушването председателите на двете ресорни комисии и представителите на различните политически семейства в европарламента следва да одобрят кандидатурата на Иванова, като официално решението ще бъде оповестено в следобедните часове на 6 септември. След седмица пък предстои окончателното гласуване на българската кандидатура в пленарна зала, като заседанието този път ще се проведе в Брюксел.