Европейският парламент призова либийския министър на правосъдието да освободи българските медици, защото известни научни експерти изключват възможността за умишлено заразяване със СПИН и са заявили това пред съда.

За това съобщиха от Българския лекарски съюз, като се позовават на писмо от Федерацията на европейските лекари на държавна служба.

В мотивите на Европейската народна партия и европейските демократи се казва още, че част от заразените са били инфектирани преди обвинените да започнат работа във въпросната болница, а много от заразените деца изобщо не са били лекувани в здравното заведение, където са работили българските медици.

Незабавно да бъдат освободени българските сестри и либийският лекар, настоява и Партията на европейските социалисти.

Ето хронологията на събитията, публикувана на страницата на Европейската народна партия и европейските демократи:

  • Февруари 1999 г. - арестувани и обвинени в умишлено заразяване на хора със СПИН
  • Февруари 2004 г. - сестрите са заявили пред Амнести интернешънъл, че показанията им са изтръгнати с мъчения и вече са оттеглени
  • Май 2004 г. - обвинените либийски лекари са оправдани от съда в Бенгази, а българските сестри и палестинският лекар са осъдени на смърт.
  • В светлината на тези факти ние се обръщаме към всички, участващи в делото в Либия незабавно да освободят сестрите, настояват депутатите.