Евродепутатът Радан Кънев предлага Създаване на европейски фонд в подкрепа на културата. Той да е насочен към независими артисти и инфраструктура, предимно тези, които не разчитат на постоянна бюджетна подкрепа.

Предложението му е насочено към председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, българския комисар Мария Габриел и комисаря Бретон.

Мотивът на Кънев е, че културните и творческите сектори на европейската икономика и общество са сред най-засегнатите от кризата

ДБ готови да довършат безплатно сайта за култура и туризъм на София, но при едно условие

ДБ готови да довършат безплатно сайта за култура и туризъм на София, но при едно условие

Искат Столичната община да се оттегли от проекта

За тези сектори краят на кризата е далеч отвъд хоризонта - всички стратегии за излизане в рамките на ЕС не предвиждат възстановяването на масови събития. Това са театрални представления, изложби, фестивали и т.н. Кризата, причинена от COVID-19, за съжаление, е с отворен край за тях, пише Кънев.

Най-засегнат от кризата е независимият културен сектор. Той е стимул за туризма в Европа и един вид "износ" на услуги, чрез представления и изложби на европейските артисти извън ЕС. Културата е най-отличителната и привлекателна черта на европейското общество и икономика. 

Икономическите мерки срещу кризата в културата са несериозни за Борислав Чучков

Икономическите мерки срещу кризата в културата са несериозни за Борислав Чучков

Секторът е един от най-засегнатите от епидемията

Независимото изкуство не са само артистите. Независими театри, кино, музика и др. са част от голямата и крехка инфраструктура, която включва сцени и изложбени помещения, складове, екипировка и костюми, дългосрочни договори и подкрепа за местните традиции, наред с други ценни активи, категоричен е българският евродепутат.

Европарламента призна ролята и значението на европейската култура в своя резолюция, за COVID-19 кризата. Той очаква подкрепа на независимото изкуство, чрез приемането на следните мерки:

  1. Създаване на европейски фонд в подкрепа на културата, насочен към независими артисти и инфраструктура, по-специално тези, които не разчитат на постоянна бюджетна подкрепа;
  2. Рамка за подпомагане на културните дейности и традиции - държавите-членки да включат културните и творчески сектори в своите национални програми за подкрепа и възстановяване, особено в програмите, подкрепени от ЕС.
  3. Прилагане на съществуващото законодателство и създаване на ново, осигуряващо равно третиране на публично подкрепеното и независимо изкуство по време на COVID-19 кризата и след това;
  4. Публична подкрепа, включително финансова и техническа помощ за онлайн изпълнения и дейности.

Кънев си дава сметка, че подобна програма няма да е нужен голям финансов ресурс. Цялото й въздействие ще помогне на европейските общества и на техните икономики. 

Франция отново настоя за цифров данък

Франция отново настоя за цифров данък

Близо 140 държави преговарят за първото пренаписване на международните данъчни правила от повече от едно поколение