Председателят на европейските либерали Ханс Ван Бален не се притеснява от промяна на политиката на ДПС спрямо Турция и Русия след отстраняването на лидера Лютви Местан. В интервю за кореспондента на БНР в Брюксел Бален заяви, че четиримата евродепутати, лоялни на ДПС, остават в групата на АЛДЕ и тя ще работи с новото партийно ръководство.

По думите на Ханс Ван Бален, ДПС е демократична партия, която по демократичен път ще реши каква да е нейната политика.

Председателят на европейските либерали не желае да коментира дали решението за освобождаването на Местан е правилно или не, тъй като бил информиран, че екслидерът на ДПС е бил освободен съгласно процедурите и устава на партията.

„След като евродепутатите на ДПС остават в партията и съответно в групата на либералите в Европейския парламент, останалото не е наша работа”, коментира Ханс Ван Бален.

Той посочи, че ще чакат да видят какво ще направят новият председател и новото бюро, след като бъдат избрани през април и май. Бален изтъква, че ДПС е българска партия и европейските либерали нямат опасения, че тя би могла да наруши политическия консенсус сред тях, независимо, че в движението е представена голяма част от турското малцинство в България.