„Евророма" приветства акциите на МВР, насочени срещу лица, занимаващи се с незаконно лихварство. Позицията е изразена чрез ръководството на движението.

Тези хора със своята незаконна дейност и безумно високите лихви, нерядко стигащи над 300%, дълги години са променяли съдбата на хиляди семейства, отбелязват от "Евророма".

От движението допълват, че се надяват акции като операция „Кърлежите" да бъдат провеждани редовно във всички ромски квартали и махали на територията на цялата страна.

Изразяваме готовността си за пълно съдействие и подкрепа на акциите на МВР насочени срещу лихварите в ромските квартали и махали, гласи още писмото на „Евророма".

Припомняме, последният задържан от серията операции в тази насока бе лихвар от Ямбол.

По-рано над 10 души бяха задържани в рамките на полицейската операция в столичните квартали „Младост", „Надежда", „Толстой", „Нови Искър" и „Свобода".

Акция срещу незаконното лихварство с кодово име „Кърлежите" беше проведена и в Монтана. В Берковица пък задържан общински съветник от Евророма, който също се е занимавал също с лихварство. 

Част от операциите срещу този вид престъпления бе и акция „Алчния" в стралджанското село Зимница, след която беше арестувано семейство за лихварство.