Българските общини са активен участник в процеса по "Зелената сделка". Ефетът от всички тези действия ще бъде директно и пряко към хората, които са част от нашите градове. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова при откриването на онлайн конференцията на тема "Политиката по климата и "Зелената сделка" - предизвикателства и възможности".

България се включва изключително активно по темата и политиките за справяне с климатичните промени. Ние работим от години и темата за климата е изключително важна за всички общини, които са активна част в диалога, посочи Фандъкова.

По думите й градовете имат водеща роля в реалните действия за климата. Климатичните промени са едно от най-големите предизвикателства, които засягат всяка една тема от нашия живот, подчерта градоначалникът и напомни политиката на Столичната община по отношение на климата.

Още през 2011 г. Столичната община започна своята политика в областта на климата, като се присъединихме към европейската инициатива "Споразумение на кметовете" и поехме ангажимент да намалим емисиите си на парникови газове до 2020 г. с 22%, спрямо нивата от 2007 г., припомни Фандъкова.

Томислав Дончев за изкуството да управляваме рисковете от "Зелената сделка"

Томислав Дончев за изкуството да управляваме рисковете от "Зелената сделка"

Грешка било зеленият преход да се обвързва само с енергетиката

Направен анализ по изпълнението на тази задача, който е показал, че към 2018 г. е постигнато намаление на емисиите на парникови газове с 18,2%.

През 2015 г. надградихме политиките си с дейности за адаптация към негативните последици от измението на климата и в резултат изпълняваме стратегия и план за действие за адаптация към климатичните промени.

През 2018 г. се присъединихме и към Глобалното споразумение на кметовете за климат и енергия и в момента сме в интензивна фаза на дългосрочно стратегическо планиране на интегрирана политика по климата, която да осигури изпълнение на целите не само до 2030 г., но и да отчита голямото предизвикателство за превръщане на Европа във въглеродно неутрална през 2050 г.

Министрите одобриха позиция по "Зелената сделка"

Министрите одобриха позиция по "Зелената сделка"

Внасят в парламента да реши със закон споразумението със Световната банка

Разработихме план за устойчива енергия и климат за периода 2021-2030 г., като целта ни за 2030 г. е намаляване на емисиите на парникови газове с минимум 40%. Създадохме експертен съвет "Климат и енергия", в който освен експерти от Общината, участват представители на министерства, университети и агенции, напомни столичният кмет.

Фандъкова посочи, че метрото е един от най-значимите проекти, които допринасят за намаляване на въглеродните емисии.

През 2009 г. мрежата на метрото беше 9,6 километра и пътуваха 70 000 души дневно. За 10 години изградихме 75% от съществуващата в момента мрежа с дължина 48 километра и вече има 3 линии. Предстои да пуснем още 4 километра в началото на следващата година и с тяхната реализация ще спестяваме по 90 000 тона вредни емисии годишно, обобщи Фандъкова.

Модернизирането на основна част от парка на градския транспорт също допринасят за зелената трансформация. Модернизацията на градския транспорт е част от програмата ни за подобряване на качеството на въздуха и за привлекателност на градския транспорт. В ход са проекти за закупуване на още 82 електробуса, 30 тролея и 25 трамвая. С тролеите и част от електробусите ще сме подменили и цялата тролейбусна мрежа на София, посочи Фандъкова.

Кметът посочи и проектите за подмяна на неефективни отоплителни уреди с екологични алтернативи. Още следващата година стартираме с подмяната. Вече има заявено желание от 5 500 домакинства на територията на Столична община, като общият капацитет, който можем да си позволим, е 20 000 домакинства, подчерта градоначалникът.

Фандъкова вярва, че като работят всички институции заедно, с експертите учените и специалистите могат да бъдат постигнат резултати.

Зелена енергия, но не за сметка на конкурентоспособността иска Радев

Зелена енергия, но не за сметка на конкурентоспособността иска Радев

От регионален износител България можело да се превърне в крупен вносител на електроенергия