Изкуството е да управляваме по такъв начин рисковете, да смекчим рисковете от зелената трансформация, но и да използваме всички възможности. За това настоя вицепремиерът Томислав Дончев на онлайн конференция на тема "Политиката по климата и "Зелената сделка" - предизвикателства и възможности".

По думите му по темата за "Зелената сделка" не се говори достатъчно, а когато се говори разговорите са пробити на две. В първите разговори са апокалиптични очаквания, а вторите разговори са за това как щяло да бъде заложено всичко на зелените технологии и как всичко щяло да бъде по-хубаво. Големият проблем според Дончев е, че разговорите по темата текат паралелно и няма разговор между едната група и другата.

Фандъкова доволна от общините за "Зелената сделка"

Фандъкова доволна от общините за "Зелената сделка"

Тя напомни, че градовете имат водеща роля в реалните действия за климата

Вицепремиерът акцентира, че "Зелената сделка" е чудесна възможност за Европа и европейските икономики, включително и за българската икономика, но наред с това има редица рискове - социални, икономически и политически.

Дончев напомни, че България развива зелената политика повече от десетилетия и тази политика ще продължи занапред. Имаме амбицията огромната част от всички публични сгради, които се използват, да бъдат с мерки за енергийна ефективност, настоя вицепремиерът.

Министрите одобриха позиция по "Зелената сделка"

Министрите одобриха позиция по "Зелената сделка"

Внасят в парламента да реши със закон споразумението със Световната банка

За Дончев по-важният въпрос е какво трябва да се направи, каква е форумата за максимално безконфликтен и поносим икономически преход на въглищните централи към зелената трансформация, какво трябва да се появи като енергийни мощности и как целият този процес може да бъде управляем.

"Един детайл, който се изпуска, е, че дори най-добрият план, ако не бъде адекватно разбран и подкрепен от местната общност, е обречен на неуспех. Голямата задача е активна работа със заинтересованите страни на място", настоя Томислав Дончев.

Грешка щяло да бъде, ако се обвързва зеленият преход единствено и само с енергетиката. Колкото по-рано влезем в разговори, толкова по-малко неприятно изненадани ще има, предупреди Дончев.

КНСБ: България е най-големият губещ от "Зелената сделка" на ЕК

КНСБ: България е най-големият губещ от "Зелената сделка" на ЕК

Според Пламен Димитров това въобще не било "сделка"

Той посочи, че има и една макротема по въпроса - как ще се държи Европейският съюз като цяло, защото допускането, което имаме за Зелената сделка, е, че ще ни помогне да бъдем по-екологично устойчиви, но и по-конкуретноспособни. Дончев е убеден в постигането на тези цели, но докато достигнем до тях, българската конкурентноспособност може да бъде изложена на риск.

Томислав Дончев е убеден, че ще използваме по най-добрия начин целия публичен ресурс за политиките за зелена трансформация. Това, от което имаме нужда, е от обществен консенсус по темата, защото към момента такъв няма. Колкото повече адекватни коментира има, това ще ни доближи до крехкия обществен консенсус, от който имаме нужда, настоя вицепремиерът в заключение.

Зелена енергия, но не за сметка на конкурентоспособността иска Радев

Зелена енергия, но не за сметка на конкурентоспособността иска Радев

От регионален износител България можело да се превърне в крупен вносител на електроенергия