Много по-сериозно би било, ако получим и постигнем обединение на всички политически сили в Столичния общинския съвет (СОС) да дадат да има много ясен план за следващата година, който надхвърля всякакви мандати.

Toва заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова на прескоференция, посветена на внасянето на дългосрочната стратегия за развитие на Столична община "Визия за София" за разглеждане в СОС.

На два етапа ще бъде приет документът - първо дългосрочната част и първите пет приоритета около, които се обединили всички. Втората част е краткосрочната част, в която са включени мерките, засягащи периода 2020-2025 г.

Фандъкова иска СОС първо да приеме дългосрочната част и след това да разгледа всички други мерки. Кметицата се надява до края на 2020 г. да има задание за промяна на Общия устройствен план.

"Задачата е ясна - пълен консенсус по приемането на документа, до 3 месеца да бъде внесен вторият документ и до края на годината да бъде подготвено заданието за промяна в Общия устройствен план", настоя тя.

Проект цели велосипедистите да станат 5% от пътуващите в София

Проект цели велосипедистите да станат 5% от пътуващите в София

За арх. Здравков е важно хората да слязат от колите си

Фандъкова иска да бъде заложено в документа най-вече на силните страни на столицата. Тя иска да бъде запазено и богатото културно-историческо наследство, както и София-град за хората.

"Всички дългосрочни цели, които звучат общо намират приложение в проектите, които обсъждаме. Това е моята собствена визия и мечта за София, която да се развива като иновативен, зелен град", каза тя.

По думите й това е документ, за който са работили голяма група от хора. Това не е просто визията на кмета за София, а споделената визия на софиянци за 30 години напред - как искаме да се развива нашият град, какво искаме да постигне той и всички, които работим да подчиним целите, работата си и програмата си на това разбиране, обясни кметицата.

Голяма част от проектите на общината са подчинени на целите във визията. За това Фандъкова очаква подкрепа от СОС за доклада. В работата на екипа, който подготвил документа "Визия за София" се включили 10 000 организации, граждани и партньори, които работили и участвали в обсъжданията му през цялото време.

Документът има и друга важна задача - работа по заданието за промяна в Общия устройствен план, за да се гарантира законово постигането на всички искания на общината. Стратегическият документ съдържа 24 дългосрочни цели за развитието на общината, с 230 ключови стъпки до 2050 г.

"Спаси София" застава до Фандъкова в името на града

"Спаси София" застава до Фандъкова в името на града

Борис Бонев подкрепя трансформация на ключови булеварди и улици в столицата

За да може работата да е по-ефективна столичният кмет приела да има промяна и името на "Софпроект - Общ устройствен план" да се преименува на "София-план". Те ще трябва да уеднаквят съществуващите стратегии и планове.

Според архитект Любомир Георгиев, ръководител на екип "Визия" и ОП "Софпроект - Общ устройствен план", с промяната в Общия устройствен план може в София да се населят още 1 милион души. 

Голямата вълна за София е утихнала и надали ще дойдат повече хора, отколкото има в момента, уточни Георгиев във връзка с проучване на "Софпроект", който впоследствие ще стане "София-план". Няма хора, които да се населят в София и очакваме населението да остане толкова, колкото е в момента, поясни архитект Любомир Георгиев.

Той посочи, че основното послание е София до 2050 г. да бъде компактен, многообразен, адаптивен и управляващ умело ресурсите си град и включващ гражданите в него. Той се надява визията да бъде приета от СОС.

Работи се върху заданието за промяна в Общия устройствен план и Георгиев се надява всичко да приключи до края на годината. 

Главният архитект Здравко Здравков коментира, че зад всяка една от целите в документа седят конкретни мерки - да се промени Общият план, за да се създаде по-добра среда за живот не само в кварталите, но и да се променят моделите на придвижване в целия град.

София се трансформира в един индустриален град, в град на автомобилите, който трябва да се превърне в град на хората. Трайна е тенденцията в начина на планиране на хората, с което трябва да накараме обществото да слезе от автомобилите, настоя архитект Здравков.

Градът е на всички ни и трябва да се обединим около приемането на визията, която да послужи за изменението на Общия устройствен план, каза още главният архитект. Той посочи, че стъпка по стъпка изчистваме града и се премахват незаконните рекламни елементи.