От "Българския съюз на лекарските асистенти и фелдшерите" /БСЛАФ/ свалиха доверието си от правителството и здравния министър Костадин Ангелов заради недалновидни и хаотични здравни мерки за пандемичната обстановка за COVID-19. Това се казва в позиция на Управителния съвет на медицинската организация.

Решението е взето на заседание от 8 ноември, но се публикува сега на страницата на организацията в социалната мрежа Фейсбук.

Позицията им е резултат от опита за диалог с управляващите за статута на тяхната професия. "Смятаме, че всички методи и средства за нормален диалог с управляващото мнозинство от ГЕРБ и Министъра на здравеопазването по отношение статута на професията ни, са изчерпани. Считаме, че оставката на правителството е единственият полезен за народа ни акт", се казва в документа.

Фелдшерите искат да работят в България, а ги прогонвали
Обновена

Фелдшерите искат да работят в България, а ги прогонвали

Спешна помощ е на път да остане без професионалисти

Фелдшерите са в готовност за национален протест, става ясно от документа, публикуван на страницата на организацията.

"На прага на Здравна катастрофа сме. За нея ние предупреждавахме правителство и МЗ от години. Естествено, никой не ни чу", пишат медицинските специалисти.

Здравната комисия не се съгласи фелдшерите да имат своя организация

Здравната комисия не се съгласи фелдшерите да имат своя организация

Пректиката показва, че здравните кадри винаги са били обучавани на едни места

"България преживява дълбока здравна криза в тежки условия на пандемия от COVID-19 при сериозен медицински кадрови дефицит, в резултат на липса на адекватна и далновидна здравна политика. Афишираните от МЗ и управляващите от ГЕРБ твърдения, че всички имат достъп до високо квалифицирана медицинска помощ, са видно несъстоятелни", се казва в позицията.

България е на дъното на всички здравни европейски и световни позитивни класации. България е сред първите места в света по стопяване на населението с катастрофални демографски показатели и ниска продължителност на живота, вследствие на лошо здравеопазване, признават фелдшерите.

Липсата на лекари в Свищовската болница - огледало на здравната криза у нас

Липсата на лекари в Свищовската болница - огледало на здравната криза у нас

Кметът влезе като доброволец и се зарази

Те припомнят отговорността на управляващите, здравното министерство, комисията по здравеопазване в парламента за ранна диагностика и ефективно лечение на заболяванията сред населението.

"Водени единствено от финансови интереси, управляващите се отнесоха с престъпна пренебрежителност и незаинтересованост към кадровите проблеми на здравеопазването. В следствие на това, страната ни загуби както готови кадри, така и интереса към създаването на нови такива", описват пътя на влошаване на здравната система в страната.

Фелдшерите са под натиск и без никакъв глас, скочиха от сдружението им

Фелдшерите са под натиск и без никакъв глас, скочиха от сдружението им

Искат да създадат своя съсловна организация

За настояването за диалог с управляващите фелдшерите признават, че са били лъгани. В защита на своя професионален бранш лекарските асистенти/фелдшерите изтъкват, че пренебрегването на техните интереси се отрази негативно на здравната ни система.

"В настоящият тежък момент на здравна криза тези медици практикуват активно в спешните центрове, където са 70% от работещите в тях и са гръбнака на спешната помощ в България; в учебните, социалните и здравни заведени; в структурите на МВР и на Министерството на правосъдието и навсякъде, където държавата е поела отговорността за предоставяне на квалифицирана медицинска помощ", пишат от браншовата организация.

Според тях управляващите негласно толерират липсата на нормативни уредби, уреждащи упражняването на професията. Показаното в годините неразбиране на същността на тази професия, както и нежеланието от страна на управляващите от ГЕРБ, тези специалисти да са в услуга на обществото, са явни. Всички инициативи на Съюза на лекарските асистенти и фелдшерите са игнорирани и професионалистите са принудени да практикуват медицинската си професия неуредено, с неясен статут. Те работят заради хората, поставени в тежка пандемична обстановка.

Година и седем месеца след протестите на фелдшерите пред сградата на МЗ, където бе предишният министър - Кирил Ананиев, фелдшерите припомнят, че на 25 март 2019 г., са поискали равнопоставеност на професията си с всички други такива в здравната сфера.

"Поискахме професионална самостоятелност, самоуправление и саморегулация, чрез собствена професионално - съсловна организация, както при другите регулирани медицински професии. Беше ни отказано", гласи позицията на медицинските специалисти.

Не е изпълнено и искането им за адекватни номативни разпоредби, касаещи статута на медицинската ни професията и нейната диференциация.

"Никога исканията ни не са били свързани с финансови претенции или облаги. Изминаха три месеца от писмото ни лично до Министър Ангелов (вх. № 63.00.165./12.08.2020г.) с молба за среща и нормален диалог - пълна незаинтересованост и игнориране от негова страна", пишат фелдшерите.

"Българският съюз на лекарските асистенти и фелдшерите" (БСЛАФ), като единствената професионално-съсловна организация на лекарски асистенти/фелдшери създадена на демократичен принцип, е наследник на първата в България медицинска професионална организация: "Благодеяние"-1883г. Тя е тази, която в годините съхрани професионалната същност на професията Лекарски асистент/Фелдшер в интерес на обществото", се казва в позицията на браншовата организация.