Изборното законодателство трябва да бъде обединено в избирателен кодекс, заяви председателят на парламентарната правна комисия Искра Фидосова.

Друг важен въпрос е видът избирателна система. Позицията на ГЕРБ по въпроса е тя да бъде пропорционална с преференция, при условие че прагът е по-нисък.

"Това, което ние сме направили като математически изчисления, което смятаме, че трябва да се приеме е един праг, разумен, в рамките на 5 до 8%. В никакъв случай не бива да се отива към много нисък праг или без праг, което също крие много опасности или пък висок праг, за да не може на практика реално да има преференция. Какво означава това - имаме една листа с 30 народни представители или за общински съветници, или за евродепутати. Българският гражданин ще трябва да отбележи преференциално своя избор за един от тези кандидати", заяви Фидосова.

По отношение на гласуването в чужбина Искра Фидосова каза, че трябва да има ограничение в обхвата. Ако вотът зад граница за парламентарните избори обаче остане трябва да има изравняване на правилата в страната и навън.

ГЕРБ работи и за създаване на постоянна изборна администрация, която да контролира целия изборен процес, включително и при референдуми, посочи Искра Фидосова. Утре в парламента ще се проведе кръгла маса за политическата рамка на изборното законодателство.