„В България съществува пренебрежение по темата за конфликт на интереси и има вкус към шуробаджанащина, което означава, че се приема за редно хората да си уреждат роднините и да сключват сделки от името на държавните институции, за които работят, и да дават обществени поръчки на хората от най-близкия си кръг."

Това заяви в интервю за предаването "Неделя 150" по БНР Филип Димитров, депутат от ОДС.

Той оцени съществуващата практика абсолютно недопустима.

Филип Димитров подчерта, че конфликтът на интереси не може да бъде толериран, той е забранен на държавните служители, но за това няма никакви санкции. Той допълни, че подобно погазване на нормите вреди на държавата.

Като пример депутатът посочи фонд „Републиканска пътна инфраструктура", който по думите му е „лишен от едно сериозно европейско инвестиране".

По повод на подготвяния вот на недоверие, Филип Димитров заяви, че всякакви коментари по този въпрос са неуместни, като добави, че има повод той да бъде поискан.

"Мисля, че нещата наистина са стигнали ситуация, в която вотът е съвършено уместен, защото тук става въпрос за дълбоко разминаване между пътя, който България е поела, и поведението, с което се следва този път." - каза още Филип Димитров.