Редовният доклад на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и проверка за напредъка на България показва ясно, че страната ни и европейските ни партньори работим в една и съща посока, осъзнавайки целите, към които се стремим.

Всеки следващ доклад е все по-позитивен.

Тази позиция изрази евродепутатът Филиз Хюсменова по повод доклада на ЕК.
Според нея са отчетени всички положителни стъпки на правителството и те са оценени като такива.

Като най-важно постижение намирам подобрената комуникация между България и Брюксел, тъй като тя е голяма част от волята ни да се преодоляват проблемите ни, посочи още евродепутатът.

Разбира се в доклада има констатации, които се повтарят от предишни доклади.
Те се отнасят до ефективното функциониране на съдебната система, борбата с корупцията по високите етажи на властта и престъпността.

Брюксел явно ни сочи, че това са задачите, които трябва да бъдат поставени с приоритет в дневния ни ред. Това съвпада и с очакванията в българското общество, категорична е Хюсменова.

Освен че докладът е обективен, намирам за негово голямо достойнство, че е много по-конкретен в сравнение с междинния доклад на Европейската комисия, добави тя.

В този вид той изпълнява още по-добре функциите си и е по-полезен за България.

Докладът подпомага в голяма степен управляващите бързо да пристъпят към решаване на очертаните изисквания за промяна в законодателството и в налагане на стриктното му изпълнение, посочи още Хюсменова.