България разполага с партньори, които биха били подходящи за производство на бронирани модулни бойни машини AMV. Това каза на пресконференция Марку Койвисто, вицепрезидент Ключови клиенти в Patria Land след проведено теренно проучване на компанията в България.

Той посочи, че от страна на Министерство на отбраната вече има постъпило запитване.

Припомняме, че Финландската компания Patria има намерение да се включи в модернизацията на сухопътната техника на Българската армия. Компанията вече е реализирала подобни проекти в страни като Полша, Словения, Хърватия, Южна Африка.

Компанията предлага голяма част от инвестицията за милиарди на практика да остане на територията на страната. За серийното производство на въпросните машини ще бъдат обучени българи. То ще е конструирано във Финландия, но произведено в България. Така, според предварителните разчети България възнамерява да плати 1,2 млрд. лева за 238 машини.

Според компанията осигуряването на местно производство ще бъде голямо преимущество за българската икономика. Бизнес моделът, предлаган от компанията, предвижда сигурност на доставките на оборудване, местна логистична поддръжка по всяко време, както и възможност за автономно развитие и модифициране на машините.

Койвисто бе категоричен, че за внедряването на серийното производство не са необходими компании, които да имат опит в отбранителната индустрия, а производствени мощности. Той обясни, че за серийно производство у нас ще са необходими две години. Базови модели за обучение могат да бъдат изготвени много по-рано. Докато в България се подготвя инфраструктурата, във Финландия паралелно може да тече обучението на кадри.

Patria е доставчик на продукти и услуги за отбрана, сигурност и авиационна поддръжка в седем различни държави. Мажоритарен собственик на компанията е Финландската държава, стратегически партньор на Финландската армия, с 2900 служители.