Фондация "Кадафи", управлявана от Сейф ал Ислам, син на либийския ръководител, обяви, че е упълномощена от семействата на заразените със СПИН деца да преговаря с България до постигане на удовлетворяващо двете страни споразумение по казуса с осъдените на смърт българки.

В изявление, цитирано от агенция Jana, фондацията изразява учудването си от позицията на някои страни в ЕС по случая с осъдените сестри.

„Тези страни винаги са се обявявали за независимост в правосъдието, а сега си противоречат като се наместват и искат либийските власти да променят присъдата и да освободят осъдените".

Фондация „Кадафи" подчерта, че въпреки резервите си към смъртните присъди като цяло, тези присъди срещу българските медицински сестри и палестинския лекар, са произнесени по силата на либийския наказателен закон, приет през 1956 г., и от независим съд, без чужда намеса.

Макар, че съдебният процес още не е приключил, според либийското правосъдие тези присъди трябва да бъдат одобрени от Върховния съд и дори ако бъдат одобрени от него, те няма да бъдат изпълнени, освен ако не ги одобри и Висшият съвет на съдебните власти.

В изявлението си Фондация „Кадафи" припомнят важната си роля през изминалите години за изясняване на обстоятелствата около случая и коригиране на някои неточности, както и че са допринесли много за осигуряването на честен процес и на по-добри условия на живот за подсъдимите.

Ако
натискът от страна на ЕС към Либия заради присъдата на българските медицински сестри и палестинския лекар, обвинени в заразяване на либийски деца с вируса на СПИН, 54 от които вече са починали, продължи, процесът ще излезе извън рамките на правосъдието и закона и ще стане политически, се казва в комюникето, части от което станаха известни още вчера.

АП цитира думите на Сейф ал Ислам, според когото натискът на Европа би имал негативно отражение върху развоя на процеса, би го извадил от юридическия контекс, правейки го политически.

Фондация Кадафи призова ЕС да стои на равна дистанция от двете страни по делото и подчерта, че това е позицията, която Евросъюза трябва да заеме.