"Франция в разговори с всяка една страна-членка ще определи своите потребности от помощ. Това могат да бъдат финансови, военни или граждански възможности".
Това разясни пред журналисти в парламента бившият министър на отбраната и настоящ депутат от „БСП Лява България" Ангел Найденов.

По думите му на първо място сега става въпрос за акт на солидарност от страните-членки. „За първи път по искане на страна на ЕС се задейства член 42 от договора за ЕС, който предвижда помощ или подкрепа за страна, която е потърсила подобна помощ.

В случая става дума за искането на Франция във връзка с терористичната операция от 13 ноември и определението на френския президент, че Франция е във война", припомни социалистът.

Той обърна внимание на това, че от левицата ще поискат свикване на съвместно заседание на парламентарните комисии по отбрана и по външна политика.
„Искаме да изслушаме и министъра на отбраната и министъра на външните работи, за да разберем с какви основания и на базата на какви разчети са дали своята подкрепа за задействане на чл. 42 от договора на ЕС", посочи Найденов.