Сближаване на доходите в ЕС и социален щит за всеки европейски работник, който да му осигурява еднакво заплащане на едно и също работно място и минимална заплата за съюза, съобразена с всяка страна и договаряна колективно всяка година е предложението на френския президент Еманюел Макрон, коментирано пред БТВ от посланик Ерик Льобедел.

"Трябва да покажем, че Европа може да закриля, че може да има социално сближаване. Сега в 10 от страните в ЕС няма минимална работна заплата, а в други 10 тя е по-ниска от средното ниво на минималната заплата в ЕС. Трябва да осигурим постепенно сближаване в тази област", обясни френският посланик в България.

Подобно социално сближаване няма да стане "от днес за утре" и ще се плати частично от богатите в ЕС на принципа на солидарността, коментира той.

Германският правосъден министър приветства Макрон за "европейско възраждане"

Германският правосъден министър приветства Макрон за "европейско възраждане"

Катарина Барли иска обединена и силна Европа

"На избори, включително и във Франция, има намеса от държави извън ЕС чрез дезинформация. Във Франция имаше дезиноформация от руски източници, това беше доказано", обясни френският посланик във връзка с идеята за създаване на Европейска агенция за защита на демокрациите срещу кибератаки и манипулации при избори и ограничаването за финансиране на политически партии от чужди държави. 

По отношение на посещението на руския премиер Дмитрий Медведев и енергийните проекти Льобедел коментира, че и Франция има пряк интерес към енергийните проекти, но също като България спазва европейските директиви.

Преносът на газ ни се полага, отсече Борисов пред Медведев

Преносът на газ ни се полага, отсече Борисов пред Медведев

Има крупни проекти, за които трябва да се поговори, каза Медведев