България настоява до края на годината да има много ясна времева рамка за Шенген. Това заяви пред БиТиВи вицепремиерът Мария Габриел. Иначе сме в силна позиция, по мнението й. С влизането ни в Шенген, това пространство може да стане по-силно, според нея. В позицията на Нидерландия тя вижда положителен знак, въпреки че не е и нова идеята за поетапно влизане в Шенген, стана ясно от коментара й. Габриел е категорична, че имаме постигнати резултати за сухопътните граници.

България е заслужила своето членство в Шенген, подчерта тя. Няма нови условия за повече мигранти, по думите й. Габриел иска дъблинското споразумение да работи. Много от темите, залегнали в него стоят на дневен ред. Няма също така основания да смятаме, че ще бъдем разделени от Румъния, категорична бе първият ни дипломат.

Тя не е изненадана от унгарската позиция. Нашата отговорност е да няма каквито и да е пречки, по мнението й.

Конституционните промени ще доведат и до промени в съдебната реформа. Ние извървяваме един път, който се отчита, изтъкна външният министър. Няма да се повторят грешките от миналото с промените в Конституцията, увери Мария Габриел.

По отношение на руските критики за демонтажа на МОЧА, вицепремиерът заяви, че България е суверенна държава. Мястото на паметника е в музея, но препоръча и да бъде направено така, че да не предизвиква ново разделение, категоричен бе първият ни дипломат.

По-добра комуникация в кабинета за постигнатите неща от властта, иска външният министър. Ротацията ще е проява на политическа зрялост, каза Габриел. Споразумението е именно тя да е премиер, както припомни. Не виждам повод да излизаме извън споразумението, е позицията й.

Ежемининутно се следи ситуацията с отвлечените кораби с българи на борда.