"Дипломацията е кауза за защита на национални интереси, кауза да даваш решения на предизвикателства по мирен път. Ние всички знаем, че имаме светли моменти в историята, в които в най-тежки ситуации се е намирало решение благодарение на дипломацията. Днес, гледайки света около нас, съм сигурна, че има нужда от повече дипломация". Това каза заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел към посетителите на Министерството на външните работи (МВнР) в началото на Деня на отворените врати.

Инициативата за събитието е на самата Габриел и премина под надслов "Преоткрий света на дипломацията", съобщиха от пресцентъра на МВнР. В рамките на деня на отворените врати жителите и гостите на столицата имаха възможността да разгледат конферентните зали, колекцията от изобразително изкуство и кабинета на министъра, където можеха да поговорят лично с Мария Габриел и да си направят снимки.

Габриел благодари на всички български посланици, голяма част от които присъстваха на събитието. Тя отбеляза, че дипломацията има своите трудни моменти и хората, които работят в МВнР най-добре знаят това.

По думите на Габриел, дипломацията обединява традиции и ново. Тази година се навършиха 144 години от създаването на българската дипломатическа служба. Тя настоя всички заедно, ценейки традициите, културата и историята, да погледнем в бъдещето с повече увереност, с повече знание.

"И когато говорим за дипломация, тя да е свързана със светлината на знанието", посочи вицепремиерът.

Мария Габриел горда с първите 100 дни на кабинета

Мария Габриел горда с първите 100 дни на кабинета

Мария Габриел пред ръководителите на задграничните представителства

Припомняме, че ден по-рано Габриел отбеляза, че е горда с първите 100 дни на кабинета по време на форума "България в многополюсния свят: приоритети, предизвикателства и решения".

България трябва да задава посока, да оформя решения от европейския дневен ред и дневният ред на НАТО, подчерта тя.

Мария Габриел се обърна към ръководителите на задграничните представителства на Република България, заявявайки, че разчита на всеки да се следва активна политика, за да може дипломатическата служба да отстоява националните интереси в съответствие с евроатлантическите ценности. В основата на подхода на правителството са целите и приоритетите на държава, каза още Габриел.

За нея големите теми, които трябва да бъдат водещи във външната политика на България, са професионална, модерна и мотивирана дипломатическа служба, ясни процедури за кариерно развитие на дипломатите, достойно заплащане, активно членство в ЕС и НАТО, влизането в Шенген, Еврозоната, членството на България в ОИСР, защитата и правата на българските граждани извън страната, културна дипломация.

Мария Габриел си тръгна с три послания от срещата с държавния секретар на САЩ

Мария Габриел си тръгна с три послания от срещата с държавния секретар на САЩ

Подкрепа, координация и общ отговор на предизвикателствата