Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел отговори на критиките, отправени от президент Румен Радев, относно липсата на конкретна политика за ускоряване на присъединяването на България към Шенгенското пространство. Отговорът идва след изявлението на президента, че правителството няма никаква политика по този важен въпрос, цитира думите й от Ню Йорк БНТ.

"Няма ден, седмица, среща, от дипломатическо до икономическо и институционално ниво, на което да не се повдига темата. Както виждате, не сме се ограничили само до дипломатически усилия , мобилизирани са парламентарни делегации, мобилизирани са бизнеса и компаниите. Мисля, че това е най-доброто. Докато продължаваме да показваме какви са ползите от влизането на България и Румъния в Шенген, докато доказваме, че "защото ще бъдат в Шенген", както каза председателят на ЕК, той ще функционира по-добре, защото носим добри практики. Мисля, че това е нещото, което трябва да правим. Този въпрос не се решава с една визита", каза Мария Габриел.

Във връзка с обвиненията, че ГЕРБ забавя реформите в специалните служби, вицепремиерът коментира: "Аз мисля, че от самото начало на съставянето на това правителство ясно сме казали, докато има диалог, докато се говори открито и текат обсъждания, не мисля, че такъв тип обвинения биха могли да бъдат основателни," заяви Габриел.

Тя обърна внимание, че въпросът за спецслужбите "не е за месец и за два" и важно, че се гледа в една посока и според нея въпросът си заслужава да отнеме повече време.

Атанас Атанасов хвърли оставка от комисията по службите
Обновена

Атанас Атанасов хвърли оставка от комисията по службите

Заради несъгласие с неговите идеи за сливане на разузнавания