На ринга излязоха доброто и злото. С тези думи на Иван Кулеков започна брифингът на проф. Николай Габровски, след като стана ясно, че не получава подкрепа за съставяне на редовно правителство. Габровски направи изявление, като зад гърба му застанаха всички предложени министри, които се намираха и в пленарна зала. Той благодари на всички номинирани за правителство, които застанаха зад него.

Имахме уникален шанс да продължим по друг път българската политика, констатира в минало време Габровски.

Всички ние заложихме имената си в един кабинет, който даваше надежда, заяви още Габровски. Партийните пристрастия обаче се оказали по-силни. Николай Габровски обаче е удовлетворен от това, което се е случило.

По този път повече не може, видяло се, че трябва да се върви напред и "продължаваме напред", изтъкна професорът. Той си пожела следващата година да не е поредната "тъжна и загубена година". И въпреки че декларира, че е по природа оптимист, Габровски е натъжен от развитието на тъжния сценарий за страната - отново избори.

Габровски отсече, че този първи мандат е трябвало да мине.

За третия мандат - всички в предложения кабинет от него, няма да участват в договорки и задкулисни разговори.

ПП вече не изключва да предложи кабинет с втория мандат

ПП вече не изключва да предложи кабинет с втория мандат

Разговори се водят само с ДБ

Меглена Плугчиева, номинирана за министър в кабинета на Габровски, сподели пред журналистите своето изумление от махленския език в Народното събрание.

Трябва диалог, трябват реални действия за държавата, заяви тя. За успех са нужни усилия, по думите й. Приела е да се включи в управлението заради Николай Габровски, а ако друг я е бил поканел, щяла да откаже. Не за всеки залагам името си, подчерта Плугчиева. А навън за страната ни звучат, по думите й, само скандали и че между партиите има само борби.

Отвън се вижда как сме се вторачили в себе си, недоволна е тя. Дайте да се осъзнаем всички и да спасим държавата, настоя Меглена Плугчиева: "Една държава, една родина, една майка имаме!"

Меглена Плугчиева заяви и че не разбира как може някой да я критикува заради участието й в Тройната коалиция.

Да не мислим само за избори и твърдото ядро, призова още тя.

Окопна война в парламента съзря ДПС

Окопна война в парламента съзря ДПС

ДПС не затваря вратата, поне публично, за подкрепа на кабинет с втория мандат