Обезпечено е участието на международни туристически изложения през 2017 година, съобщиха от МС. Министрите в оставка от втория кабинет "Борисов" приеха постановление, с което увеличи с 4,2 млн. лева утвърдения със Закона за държавния бюджет за 2016 г. максимален размер на разходите, които Министерството на туризма може да поеме. Промяната се налага в резултат на предприетия нов подход от министерството при планиране на работата му.

Утвърдената в началото на тази година програма за национална туристическа реклама през 2017 г. даде възможност за своевременно и ефективно планиране на дейностите за представяне на България на международните пазари, гласи съобщението от пресслужбата на МС.

Представянето на международните пазари доведе до много добри резултати, като увеличеният брой туристи през 2016 г. повиши значително приходите в сектора.

За да продължи тази тенденция, Министерството на туризма се нуждае от увеличаване на ангажиментите за разходи за 2016 г. Прилагането на постановлението ще даде възможност да бъдат запазени добрите локации на българските национални щандове на туристическите изложения и страната ни ще получи ключово място при изграждането им в началото на 2017 г. Постановлението няма да доведе до пряко или косвено въздействие върху държавния бюджет, уверяват от МС.

На същото заседание на правителството бяха одобрени допълнителни разходи по бюджета на Министерството на правосъдието в размер на 89 579 лева. Със средствата, планирани в централния бюджет, се възстановяват изплатени от Министерството на правосъдието обезщетения по одобрени с осем решения на Министерския съвет приятелски споразумения и едностранни декларации във връзка с жалби в Европейския съд по правата на човека.