Повече от седмица границата ни с Гърция остава блокирана заради протеста на земеделските производители. ТИР-овете ще се пропускат избирателно. Движението през граничните пунктове "Кулата" и "Илинден" е напълно блокирано.

Българският евродепутат Ангел Джамбазки определи затварянето на границата като нарушение на договора от Лисабон. "Това е поредна гръцка глезотия. Българските производители понасят много тежки загуби от ситуацията на границата. Поведението на правителството на Гърция е пряко нарушение на договора от Лисабон, който задължава държавата да осигури безпрепятственото движение на стоки и капитали", заяви евродепутатът Ангел Джамбазки пред Нова телевизия.

Българският политик смята, че страната ни трябва да се обърне към гръцкото правителство и да им каже, че така няма да се случат нещата. Според него границата трябва да бъде затворена за всякакви гръцки стоки. "Отравям въпрос към Европейската комисия какви мерки ще се предприемат за нарушението на Лисабонския договор и какво ще бъде обезщетението за загубите на българските превозвачи. Не може тази глезотия и своеволие да ни се отразява", категоричен е Джамбазки.

Макар че в четвъртък вечерта българският премиер Бойко Борисов и гръцкия му колега Алексис Ципрас да са разговаряли за граничните проблеми, журналистът Мира Баджева смята, че междуправителствените ни отношения не са на високо ниво. "Нашето правителство се отнася малко гнусливо към това на Ципрас, тъй като той дойде като антисистемен играч на управлява Гърция. Отношенията между двете правителства в момента не са в кой знае какъв възход. Ако имаше прокарана пътека, по-добра дипломация и взаимодействие между двете държави, щеше да бъде по-добре”, коментира и журналистът.

"Въпросът е защо те могат да диктуват дневния ред – и на съседните държави, и на Европа. А отговорът е, че те могат да се солидаризират и организират. Те протестират ефектно, така че да ги заболи и останалите", убедена е Баджева.