Няма промяна в миграционната обстановка. Това стана ясно от коментара в кулоарите на парламента на външния министър Даниел Митов. Няма и рискове за страната ни в тази посока.

Той обясни, че с Гърция сме договорили механизъм за ранно предупреждение, ако се появят данни за увеличен миграционен натиск по границата между България и Гърция. Такъв до момента няма, изтъкна първият ни дипломат.

На въпрос има ли рискове за България при затварянето на т.нар. Балкански път на мигрантите, Митов отговори: „При такава ситуация никой не е застрахован”. Той обаче подчерта, че страната ни е подготвена да посрещне всякакви рискове. 

Външният министър успокои, че за момента няма поводи за притеснение. Според него е много важно да не се допуска мигрантите да минат и по други маршрути, след като се затвори балканският път. Такива възможни са българо-турската и гръцко-турската сухопътни граници, както и Черно море.

Относно ключовите преговори между Турция и ЕС, Даниел Митов смята, че ако има визова либерализация за южната ни съседка, то Турция ще трябва да посочи точна дата, в която ще започне да изпълнява споразумението за реадмисия.

Ще настояваме Турция да поеме ангажимент да не допуска - при затваряне на егейския маршрут или на сега съществуващия балкански миграционен маршрут, да бъде отворен нов. Това обяви по-късно от парламентарната трибуна външният министър Даниел Митов по време на парламентарния контрол.

По думите му, събитията от последните седмици показали, че в органите на ЕС не е обсъждано предложение за затваряне на границите между Гърция и Македония. Според Митов подобни твърдения са се появили заради изказвания на някои от лидерите на страните от Вишеградската четворка.

„Решението на управлението на миграционните потоци си взима Македония”, заяви той.

Митов увери, че българската дипломация продължава да търси решения за преодоляване на миграционния натиск.

„Продължаваме да се стремим към отстраняване на първопричините за миграционния натиск, което е трайното решаване на проблема“, поясни още външният министър.

Той изтъкна и необходимостта от стриктен, строг контрол на границата, т.е. преминаване само през ГКПП. Това щяло да върне сигурността в ЕС и да създаде друга среда за контролиране на миграционния натиск.

Митов за пореден път декларира положителното си отношение към политиките на репатриране на лица, влезли в ЕС, без да се нуждаят от закрила.

Даниел Митов коментира и вчерашната декларация на ДСБ и Гражданския съвет на Реформаторския блок, които настояха не само да не отпадне европейският механизъм за наблюдение, но и даже да се разшири.

Ясно е, че българската държава трябва да се бори за отпадането на този механизъм, но преди това ние трябва да си свършим работата, подчерта първият ни дипломат. Трябва да е ясно, че съдебна реформа трябва да се извърши и да доведе до независима, бърза и ефективна съдебна система, която е в интерес на всички български граждани, подчерта още той.