Някои вътрешни министри на страните членки на ЕС са резервирани по отношение облекчаване визовите изисквания за Турция. Това е ключов елемент от подготвяното споразумение между Анкара и Брюксел за справяне с притока на мигранти към Европа, съобщава Ройтерс.

В понеделник ЕС и Турция постигнаха принципно съгласие турската държава да спре притока на мигранти към Европа в замяна повече финансова помощ за бежанците, живеещи на турска територия, визова либерализация за турците и ускоряване на преговорите за присъединяването на страната към съюза.

Очаква се споразумението да бъде сключено до края на срещата на върха на ЕС на 17-18 март.

Официални представители от съюза обявиха, че Турция е изпълнила само половината от повече от 70 технически изисквания за визова либерализация, която ще позволи на турците да пътуват свободно в страните от ЕС.

Турция постигна всичко в Брюксел, ЕС обяви края на нелегалната миграция
Обновена

Турция постигна всичко в Брюксел, ЕС обяви края на нелегалната миграция

Дните на нередовна миграция в Европа са приключили, посочи Туск

Доста съмнително е, че Турция, която постави опозиционен вестник под свой контрол, представи списък с желания три дни по-късно и се възнаграждава с обсъждания за по-ранна визова либерализация, каза австрийският вътрешен министър Йоана Микл-Лейтнер.

Миналият петък властите поставиха под свой контрол най-големия вестник в страната „Заман”.

Турският вестник "Заман" вече е проправителствен

Турският вестник "Заман" вече е проправителствен

Главният редактор и колумнистът Бюлент Кенеш са уволнени

Питам се дали ЕС изхвърля ценностите си зад борда, добави тя преди срещата на вътрешните министри на съюза във връзка с мигрантската криза, допълвайки, че ще настоява за блокиране вкарването на подобна клауза във всяко окончателно споразумение.