Между 50-60% от населението на страната живее в енергийна бедност или се намира "на прага" на такава. За това алармира социалистът Явор Куюмджиев по време на дискусия за управленска алтернатива в енергийния сектор, организирана от БСП.

НЕК е във фактически фалит, е тезата на Куюмджиев, който посочи 4,5 милиарда лева дългове на националната компания. Отделно 2,2 милиарда лева е задлъжнялостта на БЕХ.

Явор Куюмджиев предупреди и че има опасност за доставките на газ. Наличните енергийни мощности са недостатъчни, подчерта енергийният експерт. В средносрочен план сме под заплаха да покрием нуждите си от енергия, по мнението му. Напълно е възможно да внасяме руски газ от Турция.

Турски поток се строи, посочи Куюмджиев. Червените искат изграждането на директна газова връзка с Русия, за да не се стига до абсурдната ситуация да внасяме руски газ през Турция.

Нашата цел е българската енергетика да бъде финансова стабилна, заяви социалистът. Той поиска засилено държавно участие в енергийния сектор. Червените предлагат пълен анализ на финансовото състояние на държавните дружества в енергетиката.

Социалистите искат и преразглеждане на договорите с американските централи. Огромното количество ВЕИ затормозява системата, обясни Явор Куюмджиев. Трябвало да се търси общо решение с тези индустрии. Социалистите искат разширяване помощите за енергийно бедните.

От БСП категорично застават зад развитието на ядрената енергетика и прокарват изграждането на АЕЦ "Белене", посочи Явор Куюмджиев. Трябвало да се види под каква форма обаче ще се реализира проекта.

Енергийният експерт разкритикува и програмата за саниране на гербаджиите. Оказва се, че правим саниране клас С, а в ЕС стандартът е вече клас А.

Нов закон за енергетиката иска още левицата. Настоящият закон не работел. Този хаос не бива да продължава, трябва да се сложи ред, категоричен е Явор Куюмджиев. 30% гражданска квота в състава на КЕВР, предлагат още червените.

Червените направили социологическо проучване за това какво очакват хората. 85% очакват ред, 75% възмездие.