Не се гордея с това, че препоръчах назначаването на Алексей Петров в НСС, заяви ген. Атанас Атанасов, след като беше изслушан от комисията за контрол на ДАНС.

Той каза пред медиите, че се чувства измамен от ДС. По думите му бившият репресивен апарат е организирал внедряването на Алексей Петров в службите.

Малко по-рано тогавашният вътрешен министър Емануил Йорданов заяви, че е назначил Алексей Петров в НСС по препоръка на шефа на службата генерал Атанасов.

„Това е една много успешна операция на бившата ДС, която е успяла да внедри в тогавашната НСС една спяща клетка, която видяхме впоследствие през 2008 беше активирана", обясни Атанасов влизането на Алексей Петров в службите.

Той уточни, че не може да сподели с медиите всички обстоятелства около назначаването на Алексей Петров в НСС, защото имало такива данни, които касаели отношенията на България с други страни, както и държавна тайна.

Алексей Петров беше назначен през 2001 на така наречения щат за оперативно внедряване, обясни ген. Атанасов. Тези служители нямат документ от службите, с който да се легитимират публично, тъй като тяхната съпричастност към службите за сигурност трябва да остане в тайна.

След комисията:
Ем. Йорданов - Назначих Алексей Петров по предложение на ген. Атанасов
Ив. Чобанов - Участието на Петров в НСС бе скромно

Тези служители, по думите на Атанасов, нямат кабинет в службите, нямат и заплати. Той бе категоричен, че е спекулация твърдението, че Алексей Петров е бил щатен служител.

Алексей Петров е привлечен като източник на информация, обясни още Атанасов. Моята роля във внедряването на Алексей Петров е на измамения, призна той.

Назначаването на бившата барета в НСС не е обсъждано с тогавашния премиер Иван Костов.

Следствието трябва да установи евентуална престъпна дейност на бившата барета според Атанасов, както и дали тази му дейност има връзка с престоя му в службите.

Няма възможност над офицерите под прикритие да се разпъват чадъри, защото данните за тях не се отлагат в оперативния отчет, категоричен бе Атанас Атанасов. Това означава, че всяка служба, която получи информация, че този човек извършва престъпление, може да го разработи, уточни бившият шеф на контраразузнаването.

Той отрече Алексей Петров да има някакви заслуги за разрешаване на ситуацията с протеста на таксиметровите шофьори. Според ген. Атанасов и този случай с протеста на шофьорите пред НС, е иницииран от ДС.

С тези изслушвания, които прави тук Волен Сидеров, ми се струва, че обслужва защитната теза на Алексей Петров, заяви още бившият шеф на НСС.

Волен Сидеров обобщи: Никой не знае защо е назначен Алексей Петров.

След като напуснал службите, Атанас Атанасов научил много неща, включително и това, че хора близки до Алексей Петров са организирали няколко процеса срещу него.

Припомняме, Атанасов подаде оставка през 2002 година, след като президент стана Георги Първанов.

„Сещам се за едни много интензивни връзки на една парламентарно представена партия с Израел", каза още Атанас Атанасов. Той „се сети" и за изгонването на Майкъл Чорни от България, който и до днес е със забрана да не влиза в страната ни.

Атанасов посочи, че е притеснен да не се използват зависимости от миналото „за да се разиграват всичките тези политически сцени".

През 1984 г. е имало образувано следствено дело, по което като обвиняем за изнудване и за обсебване на чуждо имущество е бил привлечен Волен Сидеров.

Попитан защо казва това, Атанасов отговори „Задавам си въпроси за поведението и опитите да бъдат атакувани политически субекти, които не са удобни на някого".