Помощта на военните пилоти от авиобаза "Крумово" при овладяване на пожарите край Бургас, Кресна, Македония и Черна гора изтъкна началникът на отбраната ген.-лейтенант Андрей Боцев на церемония в авиобазата, съобщиха от Министерството на отбраната.

Наши бойци и вертолет Ми-17 помагат за гасенето на пожара в Черна гора

Наши бойци и вертолет Ми-17 помагат за гасенето на пожара в Черна гора

За 3 часа машината направи 10 захода за гасене на пожара от въздуха

За 56-та годишнина на авиобаза "Крумово" ген. Боцев изтъкна отличното изпълнение на задачите, въпреки ограниченията, отлаганата с години модернизация, липсата на резервни части.

"Благодаря, че продължавате традицията на поколенията крумовци, посветили себе си на военната вертолетна авиация, и безспорно отстоявате мястото на военното формирование във вида въоръжени сили, в Българската армия, в системата за национална и колективна сигурност", заяви ген.-лейтенант Андрей Боцев.

"Въпреки ресурсните ограничения, което обезсърчава и изпитва волята на всеки воин да се доказва в професията, вие ежедневно показвате, че искате и можете да изпълнявате отлично функциите и задачите си, да се мерите по качества с колегите си от държави с много по-голяма финансова осигуреност и техническа обезпеченост", категоричен беше началникът на отбраната.

Родилка, спасена от преспите, гостува на авиобаза Крумово

Родилка, спасена от преспите, гостува на авиобаза Крумово

За 55-та годишнина на базата канят граждани, спасени с помощта на военните

Той отбеляза и достойното представяне на личния състав на авиобазата в национални и международни учения и тренировки.

По повод празника със заповед на генерал-лейтенант Андрей Боцев бяха отличени военнослужещи, показали професионализъм, самоотверженост и отговорност при изпълнение на поставените задачи. Награди връчиха също командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков и командирът на 24-а авиационна база бригаден генерал Димитър Иванов.

Пилотите показаха авиационна техника и изпълнение на различни задачи. Военните авиатори демонстрираха професионална подготовка при гасене на пожари с вертолет Ми-17, десантиране по способа "бързо въже", медицинска евакуация с вертолет "Кугар", прикриване и осигуряване с вертолет Ми-24 и въздушно разузнаване с вертолет "БЕЛ"-206.