"За ГЩ, въпросът задосиетата не е драма, тъй като ние дела нямаме, архиви нямаме, не съхраняваме. Но като граждани на Република България и като началник на ГЩ и като ръководител на една държавна институция, която осигурява националната сигурност на държавата, аз смятам, че тук трябва да се подходи много точно. Не коментирам никакви изказвания, но имам собствено мнение, че държавните институции не се градят за ден или два и структурите, които са създадени, и хората, които работят като експерти, като специалисти в дадена област, не може да се използват в даден момент да се разсекретяват досиета, да се разпространяват навсякъде. Така че трябва да се оценят много добре и хората, които са изпълнявали своите задължения да изградят тези държавни институции, да осигурят националната сигурност. Това са стълбовете, които държат държавата като държавност".

       Ген. Златан Стойков

Като началник на Генералния щаб на Българската армия ще направя всичко възможно подводницата ни „Слава" да оцелее. Надявам се, че тя ще има батерия, каза по „Нова телевизия" ген. Златан Стойков.

На въпрос дали предвидените 2.55 % от БВП в проектобюджета за 2007 г. за Българската армия ще са достатъчни, началникът на Генералния щаб отговори, че при едно умно разпределение армията ще оцелее. Той допълни, че средствата отиват първо за издръжка, после за военна подготовка и след това за модернизация на армията.

До 31 декември 2007 г. армията трябва да е изцяло професионализирана. До момента са набрани 14 500 професионални войници.
Необходими са още 4 500 души. В момента приблизително за едно място кандидатстват двама души, съобщи ген. Златан Стойков.
"Заплатата на кадровите войници е между 250 и 350 лв., но аз желая тази цифра да се придвижи към 400 - 450 лв.", каза още ген. Стойков.

На въпрос дали е възможно контингентът ни в Ирак да остане и след 31 март 2007 г., ген. Стойков заяви, че въпросът трябва да премине през политическото ръководство и парламента.

Ген. Златан Стойков отрече да е драма за Генералния щаб това, че архивите на Главно управление ще се отварят. Той допълни, че обявяването на кадрите от Военното разузнаване не е заплаха за националната ни сигурност, но е заплаха за по-нататъшното набиране и издигането на кадрите и тяхното развитие.