Трябва да се действа систематично и твърдо срещу битовата престъпност. Но рецепта за ликвидирането ѝ все още няма.

За това настоя бившият директор на "Национална полиция" ген. Васил Василев в предаването "Денят ON AIR".

Иван Гешев: Ако не се справим с битовата престъпност, да закриваме държавата

Иван Гешев: Ако не се справим с битовата престъпност, да закриваме държавата

Главният прокурор поиска съдействието на местната власт

Акциите на прокуратурата и МВР срещу битовата престъпност продължават срещу лица, които са с криминални досиета.

Припомняме, че главният прокурор Иван Гешев по-рано предупреди, че ако не може да се оправим с тези неща - с битовата престъпност, по-добре да закриваме държавата.

Той обяви война на битовата престъпност - на всички тези, които грабят, убиват, тормозят възрастните хора по селата, изнасилват, убиват.

"Това не е някаква сформирана организирана дейност, която да ни поставя под заплаха. Това са квартални разбойници, изпаднали в различна зависимост и няма връзка между тях", обясни Василев.

Според него тези, които вършат грабежите, изпадат в зависимост - трябват им пари, решават да ги вземат по най-лесния начин. Но по думите му те не са прочели какво престъпление извършват и за един обир провалят живота си с осъдителна присъда.

"Те извършат много тежко престъпление - въоръжен грабеж, отиват 15 години за едни 1000-5000 лв. Грабежът стойност няма, важно е деянието - извършено е с огнестрелно или хладно оръжие, наказанието е голямо. Рецепта за ликвидиране на битовата престъпност не съм видял да има, тя може да бъде притисната, ограничена и силно намалена", посочи той.

Ген. Василев подчерта, че контингентът не трябва да бъде оставян и ненаблюдаван.

"Говорим за контингент, който е не само в селата, но и в цялата страна. Той ежедневно трябва да бъде докладван. Не трябва да се оставят сборищата, там стават тези договаряния. Не трябва да бъде оставяна организираната престъпност, занимаваща се с наркотрафик, защото тя надолу генерира битова престъпност", каза още ген. Василев.

Гешев обяви война на битовата престъпност

Гешев обяви война на битовата престъпност

Гешев: държавата е длъжник на своите граждани и е "време да плати дълга си"

"Кметовете са органи на властта, те трябва да знаят в населеното им места кой е излязъл от затвора, кой къде ходи, кой какво прави. Трябва да правят лично проверки", коментира ген. Василев.