Паметникът на Съветската армия в центъра на София е държавна собственост. Столичният общински съвет не може да се разполага с чужда собственост. Това стана ясно от думите на председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев пред БНТ.

Общинският съвет още през 1993 г. се е произнесъл за съдбата на този паметник, той е държавна собственост има и съдебно решение от 11 години, каза Георгиев. 

Областната управа на София си изми ръцете за мястото на МОЧА

Областната управа на София си изми ръцете за мястото на МОЧА

Изпратена е експертиза на столичния районен кмет Трайчо Трайков

"Държавата се управлява от представители на "Демократична България" (ДБ), които искат СОС да се разпореди за държавна собственост. Това е опит да се прехвърли топката в общинския съвет и държавата да избяга от отговорност. Имаме проблеми за разрешаване", каза Георги Георгиев.

Кметът на "Средец" предлага фигурите от МОЧА просто да бъдат преместени

Кметът на "Средец" предлага фигурите от МОЧА просто да бъдат преместени

Това е един кръг, в който няма нищо сигурно

Припомняме, на 7 март областната управа даде становище за паметника, като изтъкна, че той е държавна собственост и е включен в Договора за приятелство с Русия.

На 2 март кметът на столичния район "Средец" Трайчо Трайков предложи фигурите от Паметника на Съветската армия просто да бъдат преместени. Идеята си той написа във Фейсбук ден часове след нахлуването на Русия в Украйна - 24 февруари 2022 г.

Отделно на това има и движение, което призовава за премахване на паметника. През май т.г. група политици, граждани и социалисти стартираха инициатива за демонтиране на паметника. Новината съобщи Горан Благоев от "Републиканци за България". Средствата за премахването му се събират в момента.

На идеите за премахване се противопоставят софийските социалисти с последователно изразявана позиция за опазването на МОЧА (Паметника на съветската армия)

През 2014 г., когато Русия анексира Крим, паметникът осъмна боядисан с цветовете на знамето на Украйна.