Най-вероятно ще има нови избори за кмет в София. С оглед на данните за злоупотреби, които има от съдебните експертизи, като юрист се запознах с документите и съм много притеснен как точно в район "Слатина", където кметът е от "Демократична България", точно там са изчезнали 13 флашки от машини. Как се случват тези случайности в София? Това са въпроси, на които съдът ще отговори. Политическата криза се задълбочава.

Това заяви на зам.-председателят на СОС от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев пред БТВ.

Георгиев бе категоричен "екипът на Терзиев се разпада". И даде пример с Любомир Георгиев, който по думите му, е заявил, че няма подкрепата да се изпълнят предизборните обещания и напуска.

Георгиев посочи, че ГЕРБ-СДС спасили София от т.нар. спасители на града. Затова избрахме техен председател. Това не беше лесен избор. Но се налага, защото градът е в хаос, няма кой да контролира какво прави кметът, как харчи общинския бюджет, нито лев от парите на софиянци, които се харчат. Като започнем от златната арка, която струва 30 хиляди лева и ще зададем такъв въпрос, каза Георгиев.

Без сглобка и сватба: Бял дим над Столичния общински съвет

Без сглобка и сватба: Бял дим над Столичния общински съвет

За кандидатурата на Цветомир Петров гласуваха 47 общински съветници

В 14 часа благодариха на ГЕРБ за зрялото и отговорно отношение към града, защото избрахме техния председател, въпреки че нямат мнозинство. Отлагаха с 4 часа отлагането на второто заседание. В 22 часа колегите бяха много недоволни от всички нас - отговорните партии, и напуснаха вкупом залата. Напусна дори новоизбраният колега, на когото аз помагах и ще продължа да помагам, но му препоръчвам да започне да чете правилника - не може да напусне заседанието демонстративно, дори това да е политическия сценарий на неговата група, обясни Георгиев.

"Три месеца те не успяха да формират мнозинство. И в крайна сметка, благодарение на решителната намеса на г-н Борисов, направихме изключителен компромис временно, до юли месец, на изпитателен срок да изберем председател. Това е техническо решение, за да отпушим всички важни решения", каза Георгиев.

На въпрос кой управлява в момента, Георгиев отговори: "Кметът на София се казва Васил Терзиев до произнасянето на съда. Председателят на СОС се казва Цветомир Петров от ПП. Те са с най-много съветници във всяка комисия".

ГЕРБ-СДС предложил всяко едно плащане, което прави кметът на София към фирми по каквито и да било въпроси над определен размер, всеки един документ, който се подписва за задължаване на общината, защото чуваме много страшни неща за голям екип с граждански договори, които се назначават допълнително без конкурс, заобикаляне на закона, хора, които не отговарят на изискванията и се трупат десетки хиляди лева разходи - за всичко това в края на месеца кметът да изпраща отчет на общинските съветници с ясно посочване на всяко едно от перата, обясни зам.-председателят на СОС.

СОС се спъна и в новото име - Цветомир Петров
Обновена

СОС се спъна и в новото име - Цветомир Петров

След като и от седмия път СОС не си избра шеф, Терзиев събра председателски съвет

В същото време по БНТ бившият кандидат за градоначалник на столицата Антон Хекимян заяви, че кметът на София Васил Терзиев няма как да е в капан, а може да е в капана на това дали някои е настроил машините да има повече гласове за него. Формулировката кой управлява в Столичния общински съвет (СОС) трябва да е ясна - ПП-ДБ-Спаси София имат кмет, имат председател на общинския съвет и сега тяхното поредно оправдание ще е, че някои друг има контрол в СОС. 

По думите му ПП-ДБ-СС носят отговорността за мнозинството в Столичния общински съвет. Те не можаха да намерят сили в себе си да отстоят баланса в СОС и малко като сърдити деца започна да тропат с краче и да искат всички комисии, разкритикува ги Хекимян.

Според него ПП-ДБ-СС не могат да разберат, че когато се е направил технически компромис, трябва да има баланс в СОС. Защо изгасиха лампите в СОС, запита още Хекимян. Борис Бонев успя да настрои всички групи в СОС срещу себе си заради това, че отблъсна подадената ръка, посочи Антон Хекимян.

Той е на мнение, че Борис Бонев не разбира, че трябва да има баланс в СОС, както и че самите ПП-ДБ-СС трябва да бъдат контролирани. ПП-ДБ-СС доказали за последните 3 месеца, че трябва да бъдат контролирани, защото се интересува само от постовете и парите, добави Хекимян.

Сватба или абдикация - сериалът СОС продължава

Сватба или абдикация - сериалът СОС продължава

След гласуването на комисиите и техните председатели