Президентът Георги Първанов пристигна на първото си държавно посещение в Италия по покана на италианския президент Джорджо Наполитано.

На военното и правителствено летище Чампино край Рим се състоя неофициално посрещане на българския президент и на съпругата му Зорка Първанова.

Президентът Първанов е придружен от делегация, в която са включени заместник-министър председателят и министър на външните работи Ивайло Калфин, председателят на групата за приятелство с Италия в Народното събрание Иво Атанасов, постоянният представител на България в ЮНЕСКО Ирина Бокова и секретари на президента.

На посрещането на летището в Чампино край Рим е присъствал и българският посланик в Италия Атанас Младенов, съобщи БНР.

Кортежът се е отправил към президентския дворец "Куиринале", където съгласно италианския протокол се провежда церемонията по тържественото посрещане на ръководители на държави.

По време на тридневното си посещение президентът Георги Първанов ще проведе разговори с италианския си колега Джорджо Наполитано, с премиера Силвио Берлускони и с председателя на Камарата на депутатите на италианския парламент Джанфранко Фини.

Програмата предвижда среща с кмета на Рим Джани Алемано и с ръководството на Конфедерацията на едрите работодатели в Италия (Конфиндустриа).

Вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин ще разговаря с италианския външен министър Франко Фратини, след което двамата ще подпишат съвместни документи.