ПГ на "Продължаваме промяната" отхвърля всички текстове за промени в Изборния кодекс в полза на смесеното гласуване на избори.

"Машинният вот гарантира честни избори. Не искаме подмяна на вота, разпилени чували, разнасяни от политически лица, тъмни стаички за заснемане на бюлетините, недействителни бюлетини, които променят резултатите. Всичко това трябва да остане в миналото", каза в декларация от трибуната на парламента Андрей Гюров, председател на парламентарната група.

Той посочи, че ПП предлага гласуването да се запази в секции с над 300 избиратели, да не се допуска смесено гласуване, гласовете от машинния и хартиения вот да не се обединяват в общ протокол, за гласуване с бюлетина да се създадат специални секции, декларациите да се попълват на място, за да се избегне рискът от манипулации, гласуването на хартия да става в специална кабина за тайната на вота и да предотврати външна намеса.

Да се следи внимателно кой иска да подмени вота на гражданите, призовават от "Продължаваме промяната".

ПП поиска отпадане на смесения вот

ПП поиска отпадане на смесения вот

Партията внесе предложения за промени преди второ четене на Изборния кодекс

Тома Биков от ГЕРБ отговори, че доверието в изборния процес е основополагащо. "Целта на предложенията на ГЕРБ/СДС в законопроекта на БСП е да се повиши доверието в изборния процес", посочи той и бе категоричен, че ще гласува само с хартиена бюлетина, защото вярва на "техните членове на СИК". Биков каза, че нямат проблеми с "доверието в техните хора, над 100 000 души".

За него не трябва да се приемат закони с "детинска наивност", тъй като Изборният кодекс е най-важният закон в държавата.

"В същия дух ще кажа, че искате да фалшифицирате с машинно гласуване", обърна се Биков към депутатите от "Продължаваме промяната". ГЕРБ е на мнение, че този вот е причина за рекордно ниската избирателна активност.

Без тайно гласуване: На следващите избори гласуваме и с хартия, и с машина

Без тайно гласуване: На следващите избори гласуваме и с хартия, и с машина

Народните представители гласуваха със 125 гласа "за", 100 "против" , въздържали се нямаше